♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Вълшебен тиквено-джинджифилов хляб с квас!

Състав
  • 300г активен
  • кипнал квас
  • 1 и 1/2 ч.ч. сварена тиква
  • 1 с.л. настърган пресен джинджифил
  • 100-150мл топла вода /27-30º/
  • 2-3 ч.ч. брашно / не е точно!/
  • 1 с.л. сол
  • царевичен грис за измесване

За този хляб не знам дали искам да се впускам в разни лирични отклонения и да ви обяснявам колко е гениален, вкусен, ароматен…чудесен или вълшебен!

Няма да успея….

Защото точно в момента, докато пиша, съм гладна, нямам под ръка от него и не мога да изпадна в ароматно вдъхновение, което вие да усетите, четейки редовете!

Затова ще ви разказвам по-теоретични неща.
/Понякога не е лошо човек да е сериозен ( и гладен ☺)/

1. Този хляб го мъдря от поне месец, когато за първи път тази година си купих и сварих тиква. Но поради лакомия към варена тиква, така и не успявам да заделя малко, че да осъщества идеята. Правих веднъж аналогичен хляб със сварени моркови, но не ми стана любим (може би защото брашното беше прясно смляно и хлябът стана прекалено твърд и ронлив).

2. Прибавяйки джинджифил в хлебчето, ние облекчаваме храносмилането си и засилваме имунитета си. Не е зле, имайки предвид, че вече есента настъпи и пак ще почнат да плашат нас- бедните хорица, с разни грипни епидемии, които същестуват само за хората, които не се хранят пълноценно и разчитат на кола, кафе, цигари и вафли да ги предпазва от грип. Бррр, не им завиждам!

3. Технологията на месене е съвсем нова, това ми е първи, адски успешен опит!! Формата на хляба, която съвсем случайно реших да пробвам, също е импровизиация и твърдя, че на 100% е много подходяща, интересна и лесна!

Вълшебен тиквено-джинджифилов хляб с квас!

Искате да почваме ли?! Добре.
Но първо малко уводна теория:

Как се прави квас от вода и брашноТУК
Как се прави лесен квас от вече готов квасен хляб ТУК
Каква е най-добрата технология за месене на хляб с квас (с дълго, нощно втасване, при което хлябът е много нежен и топящ се в устата) – ТУК

Ако нямате идея какво е квас, моля ви…прочетете горните линкове 😉 Интересни си, честна женска!

Кое е ново?!
1. Новото е, че използвах „кипнал“ квас– т.е. квас, който е бил подхранен преди 3-4 часа и е свръх активен. Оставен в буркан, може да удвои обема си за има няма 2-3 часа.
2. Новото е, че хлябът почти не съм го месила, а само забъркала и след това съм го прегъвала; целта на занятието е да се получи изключително меко тесто, което почти да „тече“ измежду пръстите.
3. Втасването ми беше много кратко– не обичайните 6-7 часа, а може би сумарно около 4. Това се на дължи на 3 причини:
*тестото беше замесено с активен квас– това спомага за много по-бързо втасване
*тестото беше много меко– така структурата може да се развие лесно и балончетата могат да се обединяват и да формират по-големи такива; ще го видите на снимките на разрязания хляб.
*втасването беше в загрята фурна; квасеното тесто определено обича топлинка! Нали е живо и то!

Вълшебен тиквено-джинджифилов хляб с квас!

На курсовете, които водя, една от темите беше хляб. На втория курс за хляб, с групата направихме именно мек хляб с минимално месене. Резултатите бяха потресаващо добри! Послушни ученичета си имам, хихи ☺☺☺

Да почваме!

Квасът трябва да е кипнал, като този на снимката. Това става като  2-3 часа предварително подхраним кваса, който си имаме с брашно, вода и малко кафява захар, за да се събуди, дрождите да започнат да се хранят усилено и да отделят СО2.

активен и подхранен квас

В дълбока купа се смесват тиквата, джинджифила, солта, кваса и се долива водата. Сместа се обърква добре, тъй че да няма едри тиквени парчета.

Брашното се добавя постепенно, като през това време се бърка с дървена лъжица, а може и с бъркалка за яйца.
*Брашното може да не е толкова, колкото съм посочила. Това зависи от гъстотата на кваса, плътността на тиквата и самото брашно! Именно затова добавяйте по малко брашно!

Добавя се брашно, докато сместа започне леко да се отделя от стените на купата. Не може да се задържи на лъжицата, нито пък да приеме собствена форма.
Плотът се набрашнява добре и тестото се изсипва. Със съвсем леки и нежни движения, тестото се прегъва, тъй че външните му страни да са набрашнени и по този начин да вкарваме брашно в тестото. Това продължава, докато тестото успява да се задържи в зададена от нас форма поне 5-6 секунди. След това се премества в набрашнената купа, отгоре се покрива със стреч фолио, мокра кърпа или капак на тенджера и се оставя на топло; можете да го оставите в затоплена фурна за около час, два.

Тестото по този начин втасва много бързо. Друга причина за бързия растеж е тиквата- т.к. дрождите се хранят със захар, сладката тиква им иде като елексир и те се скъсват да ядат, да отделят СО2 и да бухват любимото ни тесто.

Втасването продължава, докато тестото увеличи почти 2 пъти обема си..не ви се вярва, че квасено тесто може да подивее и расте така!? А трябва! Защото точно така става.

И сега следва интересната част. За нея има и една снимка, която ще онагледи обясненията ми! Простете, че съм многословона, но за хляб много обичам да пиша ♥

Как се прави?

Втасалото тесто се изсипва внимателно върху набрашнен плот. Отново се прегъва няколко пъти, но трябва да сме нежни и да не го месим и натискаме, тъй че да избягат балончетата. И все пак- трябва да може да се задържи в зададена от нас форма поне 5-6 секунди.

След това плотът се посипва с грис. Тестото се оформя в продълговата форма, хващате го в двата му края и започвате да го усуквате. Така ще получим формата на кроасан! Яко, нали =)

След като го усучете добре, посипете добре с брашно; посипете и тавичка за печене с брашно и бързо го преместете там.
Завиите със стреч фолио и кърпа, оставете на топло за час.

Вълшебен тиквено-джинджифилов хляб с квас!

Готово е за печене!
Пече се в предварително загрята, много гореща фурна! Защо ли? За да си запази формата и да образува коричка, която не позволява хлябът да се изсуши.

Пече се около 15-20 минути на 240º и още 20-30 на 170º. Хлябът е готов, когато при почукване на долната му страна, бие на кухо ( както се пробва диня)!

Увива се в кърпа. Хлябът е наистина вкусен след поне 12 часа…

Оставя ви само да се молите някой да не го нападне предварително ☺

Уникално вкусен е с мед! Или със зехтин.
Хлябът не е сладникъв заради тиквата; нейната плодова захар е изконсумирана от дрождите при процеса на втасване. Именно затова хлябът е подходящ и за солени пастети, ястия и т.н.

Вълшебен тиквено-джинджифилов хляб с квас!

Наистина е вълшебен хляб! Защото ме накара да се почувствам като дете, което е успяло да си напише името за първи път и гордо обикаля и го показва на всички!

И аз ви показвам хляба! Трябва да го направите!

PS: ето какво направих с останалия ми джинджифил! Т.к. скоро ще се местим да си живеем само аз, Тодоран и котката, реших всичко да възможно най-компактно и понеже отдавна ми се иска, реших сега да пробвам! След няколко месеца ще си покаже дали опитът е успешен или не!

Джинджифил в саксия

 

Продуктът беше добавен в количката ви!