Хляба. Уханието. Меката среда. Хрупкавата коричка. Процесът на месене…усещането на тесто под дланите.

Как се меси тесто с квас? Коя е най-добрата технология, изобщо как да си направим такъв хляб, че едва излязъл от фурната, да успее да събере цялото семейство в кухнята и под въздействието на магията му да чупят от хляба и да го ядат без нищо!

Хляб и вода! Само това ще искате, ако успеете да си направите хляба, за който ще пиша сега ( а след време ще ви представя и по-добрата му версия).

Тази публикация е общовалидна за всички видове хляб, месени с домашен квас, а как се прави квас…има чудна рецепта с видео ТУК, а само видеото можете да видите ТУК.

Хляб с хмелов квас

А аз да ви разкажа как преди съм месела хляб с квас…
Първо, оставях да втаса 4-5 часа и резултатът беше много вкусен и ароматен хляб, ала…доста твърд. Мислех, че трябва да е така.
След това, на принципа “нямах време да се сетя“, времето за втасване се увеличи до 8-9 часа и твърдях, че това е най, ама най-добрата технология за месене на хляб. Резултатите бяха чудни, бях много доволна и хич не съм и мислила, че има на къде още да подобрявам резултата…

Има! И още как!!!

Една сутрин си замесвам хляба и имах намерение да го изпека след като се върна вечерта вкъщи. Ми да, ама седнахме ние да пийнем биричка на сладка приказка и към 11 аз се сетих, че нещо ме чака у нас. Освен котката, тестото също се нуждае от грижи! ☺ И се обадих аз на домашните, та поръчах да ми приберат тестото в хладилника.
На сутринта го оставих навън и леле!!! това ти тесто като започна да се навдига и заплашително да расте! Аз се уплаших и след около 2-3 часа го премесих отново и сложих в тавичка. Още час и го изпекох.

Това е най-добрият ми хляб. И понеже все пак си е сериозна и отговорна работа, сега ще ви обясня как точно става, без да се впускам в лирични отклонения, колкото и да ми се иска…

Хляб с хмелов квас

Количествата за брашно, вода и вино са точни. Мерени с кухненска везна. Ако нямате такова чудо, доверете се на познатите чаши, купи и универсалната “на око”! Възможно е да се наложи да добавите повече или по-малко вода, в зависимост от кваса и брашното ви.

 Как се меси тесто с квас:

 • Направете си домашен хмелов квас. Ако не ви се получава- пишете ми, може да измислим нещо!
 • В паничка с хладка вода се сипва посоченото количество квас. Добавя се виното / може да замените с вода/. В съда, в който си правите квас трябва да сипете отново вода и брашно, за да възстановите взетото количество.

  замесване на хляб с квас 

 • В дълбока купа се пресяват (задължително) брашното и триците. Може да не ползвате трици, в такъв случай увеличете количеството брашно.
 • Замесва се меко тесто, което не бива да лепне по ръцете.
 • Тестото се поставя в купата и тя се покрива с домакинско фолио / тук да уточня-попитаха ме може ли вместо фолио да ползваме просто чиста кърпа. Може. Аз преди правех така, като набрашнявах тестото добре, ала после получавах твърда и брашняна коричка. Ето как изглежда- виж тук. /Мисля, че вариантът с фолио е много по-добър, т.к. тестото остава съвсем меко и свежо. Определено само така ще го правя вече.
 • Покритото тесто се оставя на стайна температура за около 8 часа. Ако е по-топло, намалете това време. През летните месеци според мен 4 ще са достатъчни.
 • Тестото (както е покрито) се прибира в хладилник за през нощта ( 9-10 часа).
 • Когато се извади се остава на стайна температура за около 2 часа. Ако всичко е наред, то и вашето тесто трябва да побеснее като моето и да започне да расте видимо ☺
 • След това премесваме тестото и му даваме желаната форма. Забелязах, че тестото е станало още по-меко и дори пое още брашно. 
 • !!! Как да си направим най-вкусната и хрупкава коричка? Ами ето как! Намазнявате форма за печене, както и самия хляб. Счуквате на не твърде ситно един сухар /или използвайте домашна галета, в която има и по-едри трохи/. Посипете формата и поставете хлебчето вътре.
 • как да си направим хрупкава коричка 
 • Покрийте формата с фолио за още около час. 
 • Фурната се загрява на 200º. Сложете хяляба и печете за около 25 минути.
 • Намалете градусите до 150 и печете още около 20 минути /това зависи от фурната ви/.
 • 10 минути преди да го извадите ор фурната, намажете хлебчето с мазнина по избор. Може да посипете със сухар отново.
 • След като хлябът е готов се вади от формата /това става много лесно/ и се премества върху решетка или чиста кърпа.
 • …от тук не ви трябват обяснения… имате си най-прекрасния хляб, за който сте си мечтали!
 • ☺ е добре де..има и по-як, тъкмо преди час Тодор изяде последните филийки…но за него- скоро!

Хляб и мед

И чакам от вас въпроси и резултати, моля ☼

И само да ви покажа за каква коричка става въпрос…

Най-вкусната коричка