♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

За устойчивостта.

Още преди да стане модерно, във Vanilla Kitchen се стремим към устойчивост. В последните години в света на големия бизнес стана ясно колко е важно да мислим за света около нас  Ще ви разкажем какво е ESG, какви са нашите стъпки към устойчивост и какво е ECO INDEX на сладкишите ни .

 

 

Какво е ESG?

Как измерваме ECO INDEX на продуктите ни?

 • 1

  Използваме опаковки от рециклиран картон БЕЗ микрослой пластмаса, стъкло или компостируеми опаковки, изработени от царевица!

 • 2

  5% отстъпка за сладкиши в твоя кутия за многократна употреба! 10% отстъпка, ако ползваш нашата брандирана кутия /може да поръчаш онлайн или да вземеш от атеието/

 • 3

  Бракът на храна е сведен до под 1%, благодарение на добра технология, планиране и хигиена!

 • 4

  Дълъг срок на годност на сладкишите ни без вложени консерванти! Така може да хапваш сладкиши, които си взел за вкъщи цяла седмица.

 • 5

  Повече от 80% от суровините ни са местни. Имаме и сключен договор с БулЕкоПак за всички PVC, хартиени и стъклени опаковки от суровини.

 • 6

  Не използваме яйца в сладкишите ни по 3 причини: скъсяват срока на годност до 1-2 дни, следователно генерират много foodwaste; често яйцата са от кокошки, отглеждани в ужасни условия; яйцата изискват дезинфекция с токсични препарати.

 • 7

  Сервираме чешмяна вода по желание, а минералната вода в ателеито е в стъклени бутилки, идваща от софийски извор!

 • 8

  През 2023 инвестирахме в ново хладилно оборудване, работещо с екологичния газ R290/пропан/, имащ нисък GWP/global warming potential/

Какво е ECO INDEX на продуктите ни?

Идеята за ECO INDEX ми хрумна случайно, докато слушах „съветите“ на разни хора, че трябва да инвестираме в лъскави, красиви опаковки. Дадох си сметка, че колкото и да ги харесвам, всъщност не бих могла да допусна Vanilla Kitchen да генерира толкова голямо количество нерециклируеми опаковки. Дадох си сметка също, че нашите „простички“ кутии от рецилирана хартия, политиката ни за отстъпка при ползване на многократна кутия, въвеждането на предлагане на чешмяна вода още през 2019г, са все ХУБАВИ неща, ако имаме отношение към по-екологичен начин на живот и по-нисък въглероден отпечатък
Впоследствие доразвих идеята за ECO INDEX като се замислих кой от нашите десерти е с най-нисък CO2 отпечатък? Параметрите, участващи в това уравнение са:
съставки и техния СО2 отпечатък. Локално произведени растителни продукти са с най-нисък такъв, докато млечните продукти, какао, шоколад, кокос и други екозтични такива, са с най-висок.
срок на годност: по-дългият срок на годност предполага по-нисък брак, оттам миниманизиране на изхвърлянето на храна, което е световен проблем със сериозни екологични последици.
опаковка – за готова продукция НЕ ползваме композитни опаковки, които не могат да бъдат рециклирани. Композитни са тези опаковки, които са с микрослой пластмаса, хартия и/или алуминиево фолио и токсични мастила.
размер – за изпичане на торта 8, 15 или 30 парчета се използва едно и също количество енергия, т.е. по-големите изделия са по-екологични. Логично (:

Всеки сладкиш в сайта ни има ECO INDEX, измерен с число от 1 до 10.
Пример за сладкиш с еко индекс 1 е класическо тирамису в PVC опаковка, на шоколад/вафла/течен шоколад с палмово масло и др., докато 10 можем да дадем например на постна баница с тиква или ябълки, на меденки, веган сладкиш без съдържание на кокос, какао и др.
Повечето сладкиши на сайта ни са с еко индекс над 7. И това е нашата малка еко гордост (:

 

Продуктът беше добавен в количката ви!