Vanilla Kitchen

Сладкият ни път започна през 2013г. От тогава предлагаме сладкиши, направени ръчно по авторски рецепти.

Използваме качествени суровини – пълнозърнести брашна, натурален шоколад без палмово масло, ядки и плодове, истинско масло и сметана!

За декорация ползваме цветя, плодове и естествени оцветители.

За аромат – етерични масла и подправки.

Вярваме, че десертът трябва да носи удоволствие, а не гузна съвест или тежест.

Началото.

Обожавам сладкиши от както се помня.
Но от доста късна възраст започнах да обръщам внимание на храната си и да водя здравословен начин на живот.

Започнах да експериментирам вкъщи и да приготвям сама “странни” сладкиши, които освен сладки, са и полезни, хранителни, пълноценни…
Това бе и все още е моята философия за десерт.

И направих на шега сладкиш за приятел. После за още един. И се наложи да се махна от работа в рамките на година, за да… пека торти за познати и непознати :)

Рецептите.

Рецептите ни са авторски.
Не взаимстваме идеи, но се вдъхновяваме от световни класики, сезонността на плодовете и истинския аромат на непреработените суровини, с които работим.

В кухнята си не ползваме яйца поради ред причини.
Любими съставки са ни ядки, тахани, семена, пълнозърнести брашна, качествен шоколад с чисто какаово масло и ванилия, без соев лецитин.
Ползваме млечни продукти, които са чисти – сметаната е сметана, а крема сиренето е точно такова – нежно като крем, без хидрогенирани масла и сухо мляко.
Нямаме нужда от аромати, защото всички изброени суровини ухаят чудесно. Но – за повече разкош, ползваме чисти етерични масла.

А сега?

Днес Vanilla Kitchen е ателие в Дианабад, в което цари атмосфера на спокойствие, домашен уют, лично отношение и сладкиши, които са далеч от масовите, очакваните… През лятото, когато не затваряме вратата заради жегите, ароматът на масло и шоколад се носи по цялата улица,

През 2019 отворихме и салон – бижу в сърцето на София. Рабтихме 3 години и спечелихме и награда за сладкарницата на годината. Но, но… ковид кризата, както и мои лични проблеми доведоха до затварянето на салона.

Какво още? Търсим партньори… хора, които оценяват старанието ни и липсата на комерсиалност…

И занапред

Нашата мечта е да порастнем още малко.
За да можем да сме по-стабилни, независими, да имаме бюджет за благотворителност и за подобрения.

Казват, че с растежа качеството неминуемо пада.
Но мислим да докажем, че сме хубавото изключение от правилото. Непрестанно сме в търсене на по-добри и локални суровини, създаваме нови рецепти и идеи за декорация.

Пожелаваме си да се развиваме в свободна държава и да бъдем лидер в производството на бутикови, вискокачествени торти и сладкиши. Както досега.

С обич, Ваня.