♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Лесен квас и хляб с него!

Състав
  • ЗА КВАС:
  • 2 филийки квасен хляб
  • 6-8 лъжици пълнозърнесто брашно
  • 100-150мл вода
  • ЗА ХЛЯБ:
  • 1 бурканче квас
  • 400-500гр пълнозърнесто брашно
  • вода- колкото поеме

Много хора ме питат за кваса, споделят мнение, радват се, когато им се захване, а когато приготвят първия си домашен хляб с квас ми, ми казват „Друг хляб не искам да ям вече!“

И съвсем добре ги разбирам! Няма толкова приятно (и самодоволно) чувство от това да си направиш сам хляба от кваса до хрупкавата коричка! И веднъж вече знаейки технологията и тънкостите, да обогатяваме рецептата със семенца, подправки, зеленчуци, брашна, аромати и т.н.

Но не са малко хората, които се жалват, че все не става пустия му квас и сякаш напук си мирува кротко в бурканчето и не дава никакви признаци за живот. Споделяйки ми какво точно правят, заедно се опитваме да изключим факторите, които биха могли да попречат на сътворяването на квас: използване на метален съд/бъркалка, некачествени брашна, недобра вода, неподходяща температура, ненавременно захранване и разбъркване…

как да си направим квас

И дори след толкова умуване, съвети и нови и нови опити, квасът им не става…Е хубаво, и аз съм изхвърляла такива упорити и недружелюбни квасища, но повечето пъти става. На магия или не, става =)

В България си правя квас редовно, но тук някак не ми се занимаваше. И без това хазяите гледат странно уреда за покълване и недоумяват как не ядем кроасани с мляко. Но все пак, типично за мен, вдъхновението ме връхлетя в един горещ, много горещ, направо нетипично горещ за Лондон ден, когато се разхождахме в Regent’s park. Съвсем без да знаем, попаднахме на един от организираните Farmers’ Market, който представлява пазар за местна и био продукция. Можеш да си купиш зеленчуци, плодове, яйца, мляко, месо, домашни торти и хляб, а сокът от ябълки ни го продаде наш съгражданин от Русе ☺
Съвсем в мой стил, се забих първо на сергията с торти, които само гледах, т.к. не ми и минаваше през акъла да си взема чийзкейк или нещо толкоз тежко за тея жеги, а сетне отидох при хляба.
Ей там вече си дадох трите лири за едно мъничко ръжено хлебче със семенца, което ме увериха ( а и после по вкус познах), че е приготвено с квас. Ето филийки:

филийки квасен хляб със семенца

Та…припомняйки си вкуса на квасения хляб, не се стърпях да не направя квас и тук. И този път го направих по друг начин.
Идеята е следната: имам хляб с квас, ще използвам него, за да улесня и ускоря процеса!

Йес! След 2-3 дена имах вече готов, бълбукащ квас, а след още един имах и истински квасен хляб! За да изключа възможността за „случаен успех“, направих втори квас, като сложих от хляба, който сама бях направила. Получи се отново и няма да е зле да ида да купя пакет брашно, за да замеся тесто, което да изпека утре!

Уверявам ви, че квас се прави лесно!
А ако нямате от къде да вземете такъв хляб, като се върна, с радост ще ви омеся хлебче,с  което да дадете живот на вашия квас!

 

☼ Как да си направим квас + видео: оригиналната рецепта е тук
☼ Най-добрият хляб с квас или как се меси хляб с квас:  вижте тук

Начин на приготвяне на кваса:

В буркан се начупва една, две филийки от квасен хляб. Слага се брашно, филтрирана или изворна вода, разбърква се и се покрива с рехав плат или надупчена капачка. Гъстотата трябва да е като за тесто за кекс.
Квасът се подхранва всеки ден ( може и по два пъти) и се разбърква редовно с неметален прибор. Не е задължително хлябът да се е разтворил напълно, особено ако има коричка.

След 3-4 дена имате готов квас. Този път не е нужно да отделяте квас за следващото месене, защото вашия хляб ще служи като начало за следващата реколта квас ☺

Начин на приготвяне на хляба:

Пълнозърнесто брашно се пресява в дълбока купа. Добавят се квасът, разтворен в малко вода и допълнително вода. Тестото не бива да е много твърдо. Меси се по-продължително време, може да се удря и в плота, за да омекне.
Тестото се оформя на топка, набрашнява се, оставя се в купата и  е покрива със стреч фолио, за да не изсъхва.
Оставя се на стайна температура за 7-8 часа. Тестото трябва да е увеличило видимо обема си и да е на шупли.

Как се меси квасен хляб?
Премесва се отново и се оформя във формата, в която ще го печем.

Намаслете тавичка и я набрашнете или наръсете с галета. Пренесете тестото там, отгоре го посипете с начукан сухар или стар изсъхнял хляб, за да получите вида на снимката.

Отново покрийте с фолио, сложете в хладилник за една нощ. На следващия ден изнесете хляба за час на стайна температура, загрейте фурната до 220ºC и печете хляба за 20-30 минути, а след това намалете до 160 и печете до готовност.

Хлябът се оставя да изстине на решетка, след което се увива в чиста кърпа. А след това идва и вкусът на домашен хляб със зехтин, сол и пера зелен лук! Ох…как ми се яде нещо така простичко и вкусно!

Очаквам вашите готови хлебчета ☺

Хляб с квас и хрупкава коричка

PS: Брашното в  UK е мееееега яко!!!!

Продуктът беше добавен в количката ви!