♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Мек квасен хляб с трици и сушени домати ( правила за месене на хляб с квас)

Състав
  • 200г активен квас
  • 600мл вода
  • 900г брашно, пълнозърнесто
  • 50 трици (овесени ядки, овесени трици)
  • сол и кориандър на вкус
  • 5-6 с.л. ситно нарязани сушени домати
  • ЗА ОМЕСВАНЕ:
  • брашно или зехтин

Пред хляба всички са равни! Но дали всички хлябове са равни?
Не. Някои са много ръбати същества, с които приказка да си нямаш начи…

Достойнството на хляба е качество, което с времето е било съвсем загубено и от магическа сила, сега е една кръгла нула. А сега и превод на предишното изречение: В миналото, на хляба се е отреждало специално място във всички обредни ритуали, присъствал е на важни празници и за всеки празник си има специален хляб. Нощвите, в които се е месел и втасвал хляба, са били предавани от баща на син, правили са се само от няколко вида дървета, освещавали се с тамян, имали си специално място в къщата и т.н. А какво става днес? Хлябът, който си купува българина от магазина, е една смес от вода, бяло брашно, мая, сол и подобрители, като в получения продукт няма капчица старание, любов, внимание. 

А що за храна е тази, която е направена без чувство, любов и внимание? Що за енергия има тя? 

Днешният хляб е поредният „урок“, който ще се опитам да ви преподам онлайн, с надежда, че ще се заемете с него скоро и ще го омесите с възможно най-много любов и най-малко обрашнени шкафове, под, престилки и повърхности. Ще ви разкажа стъпка по стъпка как се меси хляб с квас!

Мек квасен хляб с трици и сушени домати

Хайде, вече сериозно!

Правила за месене на хляб с квас:

 

И сега, вече съвсем убедена, че сте експери по месене на хляб с квас, пускам ви задачката за първия ви изпит, който всеки би трябвало да може да мине!
Хляб с трици и сушени домати! Триците може да се пропуснат, ако брашното е наистина пълнозърнесто. Доматите може да се заменят с маслини, билки, семена. 

Мек квасен хляб с трици и сушени домати

 

Начин на приготвяне:

Квасът се разбирква с водата в голяма купа, това е удобно да стане с бъркалка за яйца. 
Брашното се добавя постепенно, например по 1 ч.ч. всеки път. Отначало тестото се бърка с телената бъркалка, после аз използвам дървена лъжица и накрая, когато вече е гъсто ( не твърдо) и лепкаво, използвам шпатула или ръката си, като техниката е следната: пръстите на ръката са събрани. Ръката я слагате до стената на купата и ‘“загребвате“ тесто, което го взимате от дъното и го „захлупвате“ отгоре. Дръжте пръстите събрани и в съвсем лек наклон спрямо дланта, т.е. ръката трябва да прилича на лопатка. Месенето продължава, докато се убедите, че няма непоето брашно. Конситенцията трябва да  мека и тестото не би трябвало да може да заеме собствена форма. 

Оставяте за първо втасване по един от изброените начини- бавно или бързо. И разбира се според наличния ви квас- активен или спокоен, това време ще е различно.

При второто втасване, реших с едно и също тесто да си направя експеримент: тестото го разделих на три части; в две от тях сложих сушените домати и омесих в много зехтин, а третото хлебче омесих само в брашно.
Тестото се изсипва върху намазнен плот и се разделя на 2 до 4-5 части. Всяко парче тесто се омесва в зехтин или брашно, като това омесване е като потупване и леко оформяне. Аз обичам да усуквам хляба, така че това е тайната на хубавия му вид.

Хлебчетата се прехвърлят в намазнени тави или набрашени, ако са омесени в брашно. 
Оставят се за второ втасване и се опичат по обяснения начин.

Хлябът е уникално мек, вкусен и полезе! Направен с любов, описан от мен с любов…какво повече му трябва?! …малко шарена сол, добре- съгласна!

Мек квасен хляб с трици и сушени домати

 

 

 

 

Продуктът беше добавен в количката ви!