♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Подари грижа! Поръси салата! (за мазнините с любов)

Състав
 • По няколко с.л. от:
 • ленено семе
 • чия
 • конопени семена
 • черен сусам
 • хранителна мая
 • синапено семе
 • (още, по избор)

Като бях малка, бях много оригинална в купуването и изработването на подаръци. Спомянм си някои от тях и смятам, че са били много интересни, полезни и запомнящи се. Дъска за рязане на баба, която лично бях обрисувала с цветни моливи; собственоръчно правен календар; картички, които бяха обсипани с рисунки, мъниста, бяха шити, пошити, лепени и т.н., свещички с букви, изписващи пожелание..в първи курс бях подарила малки стръкчета марихуана, засадени в черупки от яйца на едни колеги. Бях намерила стръкчетата до някакъв блок в Студентски, то там какво ли няма…

И дали защото имам по-малко време, дали защото вече съм възприела правилото, че подаръкът трябва да е нужна, полезна, използваема и смислена вещ (чувство, преживяване), напоследък не мога да избирам такъв почти за никого, защото не мога да преценя от какво има нужда един човек, освен от любов, де. Не, не съм щастлива от тоя факт и най-често минавам номера с билет за театър, собственоръчно направен сладкиш или бонбони или саксия. Понякога ми се получава, понякога не.

То не че е лошо някой да получи торта от мен, неее, никак не е 🙂
Но не винаги имам време и понякога си мисля, че хората ще си кажат „Абе на тая Ваня само торти са й в главата„. Грешат. Имам и бонбони  в главата и чат пат се сещам да полея цветята и да погледна любовно котката и Тодор.

Поръска за салата

Тези подаръчни обяснения са част от причината да „създам“ този своенравен подарък. Другата е причина е чисто егоистична и ето каква е тя:

Редовно си правим салата, която уж съм си наумила, че трябва да поръсвам с разни хубави нещица, така че да е по-хранителна. И понеже, както стана ясно имам торти, бонбони, котка и Тодор в главата, почти винаги забравям да сложа на салатата нещо повече от зехтин, оцет/лимон и сол. Черна или розова, каквато се падне.
Но един ден (о, каква драматична промяна!) си казах, че вместо всеки път да вадя бурканчета, да пускам кафемелачката, че да меля семена и да ръся върху зеленчука, е в пъти по-разумно да си направя една такава мешана поръска за салата, която да слагам на масата заедно с другите неща. И като съм я направила, вече не я забравям.

Поръската ( не се сещам за по-хубаво име…ръсенка?) е чудна за подарък, особено ако я направите в някое по-красиво бурканче и според мен е особено ефектна, защото лесничко може да сложите съставките на редове, пък нали сме си естети… Поръската се държи в хладилник, защото полезните мазнини, съдържащи се в семенцата, се окисляват на по-топло, а целта е да (си) подарим грижа, здраве и внимание.

Начин на приготвяне:

Единствено ви трябва една кафемелачка, въображение и чист и сух буркан, без странични миризми. Всички семена (лен, сусам и синап) се смелят и се слагат поотделно в бурканчето. Може да редувате светли-тъмни за красиво оформление. Не забравяйте да кажете на жертвата си ( този, на когото подарявате), а запомнете и вие, че преди употреба бурканчето добре се разтръсква, тъй че да се омешат всички съставки. Това е и причината да има около пръст празнина над последния слой. Воала!

Подарък за чудо и приказ!

А сега и интересната част!  Защо съм избрала точно тези съставки, какво им е хубавото
и може ли да заместим/добавим още?

Редовете съм ги писала с много внимание, старание и преглеждане на милион статии, за да си подредя мислите в главата така, че дори на най-незаинтересования човек да му стане любопитно.

Поръска за салата
Първо малко история за мазнините!

Всички сме чували за добри и лоши мазнини. Добрите не се бият с лошите и не носят бели дрехи, ами просто са полезни за човека и предотвратяват много заболявания- високо кръвно, висок холестерол, опасност от съредечен удар, екземи и др.
Най-общо казано, полезните мазнини са ненаситени, а вредните са наситени (с малки изключения като какаовото и кокосовото масло).
Ненаситените мазнини са течни на стайна температура, а наситените се топят на по-високи градуси.
Ненаситените мазнини ( наричат се така, защото имат една или повече двойни връзки въглерод-въглерод в молекулата си и на мястото на тази връзка не може да се свърже водороден атом) се делят на полиненаситени и мононенаситени. Срещат се в ядките, зеленолистните, семената, рибата.
Наситените мазнини ( наричат се така, защото нямат двойни връзки, съответни въглеродните атоми са свързани и с водороден атом) най-често са виновници за затлъстяване, високо кръвно, проблеми със сърцето. Срещат се във всички видове месо, в млечните, млякото и яйцата.

Представители на полиненаситените мазнини са известните ви Омега мазнини- 3, 6 и 9.
Омега 3 също се подразделя на 3 вида мастни киселини- DHA, EPA, ALA. Последната – ALA, е незаменима за човека и следователно трябва да я набавяме с храната си. Можете да видите храните с най-високо съдържание на ALA  ето тук, а за удобство аз ще изброя няколко познати продукта: чия, семена от киви, лен, коноп, рапица, соя, овчарска торбичка. Т.е. консумацията на поне едно от изброените е задължителна за добро здраве. Задължителна!

Омега 6 се подразделя на 11 различни мастни киселини, като една от тях (алфа линоленова мастна киселина) е незаменима за човек. Списък с храните, съдържащи най-много от тази незаменима киселина може да видите тук, а аз отново ще изброя по-познати за нас продукти: олио от шафранка, семена на мак, гроздови семена, слънчогледово, конопено, царевично, соево, оризово. Среща се в пшеничния зародиш, в орехите, сусама, шамфъстък, бадеми и др.

Изводът е ясен: консумацията на висококачествени, студено пресовани олиа, сурови ядки и семена е задължителна, ако желаем да сме в добро здраве (и да правим торти с мерак за другите ☺)

Има един недостатък на полиненаситените мазнини- много бързо се окисляват (гранясват), при което губят и вкусови, и хранителни свойства. Това е и причината да няма нито една пакетирана храна, която да съдържа полезни мазнини, дори и да ви убеждават в обратното. И пак поради тази причина, когато смелим лен, сусам, чия, коноп и др. е добре да ги държим на тъмно, в плътно затворен буркан и в хладилника.

Повечето хора знаят точно тези изброени от мен факти- че е добре да се консумират сурови мазнини и ядки. Но има едно „но“, което не знаят и вероятно ще е полезно да научат:

Макар, че и Омега 3, и Омега 6 са важни за човека, съотношението им трябва да е в границите от 1:1 до 1:4 в полза на Омега 6, а най-добре е, ако Омега 3 е малко повече от Омега 6. Причината е, че двете мазнини се „борят“ за един и същи ензим в тялото.
За „модерният“ начин на хранене е типично съотношението О3:06=1:10, като така наречената „западна“ диета ( т.е. преобладаващо количество млечни, месо и яйца за сметка на сурови ядки, зеленчуци и семена) дори достига безумните О3:О6=1:17!!!
Такова съотношение на мастните киселини за дълъг период, е доказано, че благоприятства артрит, възпаления, рак.

В кои храни преобладава Омега 6 за сметка на Омега3 : меса, яйца, семена, масла, олиа, зърнени, бобови…тоест няма избавяне! Единственият начин да увеличим количеството на Омега-3 в тялото си е да ядем храни, които са точно обратното- богати на Омега 3 и бедни на Омега 6: лен и ленено масло, рибено масло, чия, орехи, соя и соево масло, тиквени семки, коноп и др.

Тоест от всичко казано до тук, стигаме до извода, че консумацията на храни, които са богати на Омега 3 е съществена за здравето ни, а консумацията на наситени мазнини не се препоръчва.
И понеже все пак това е една публикация в блог за рецепти, бързам да кажа, че базирайки се на тези и други факти, аз избрах да включа в Поръската именно лен, чия и коноп.

 

Сега за семената:

 1. ЛенО3:О6= 4:1! Няма друг толкова богат източник на Омега 3! Ленените семена съдържат калций и желязо, евтини са, достъпни са и според мен са много вкусни. Полезни само, ако се консумират сурови и смлени на брашно. Ленено брашно, смесено с вода образува гъсто желе, което може да се ползва като белтък на яйца за направата на вегански торти. Същата тази смес е и лек за констипация.
 2. Чия– чията е доста нова храна за България и дори не смятам, че е задължителна, т.к. ленът е напълно достатъчен. Предимството на чията е, че може да се консумира цяла, т.е. нямате нужда от кафемелачка, т.к. може да се усвои и несмляна. Чията има много калций, фосфор, манган.
 3. Коноп- моят любимец!!! Иска ми се да пиша повече за конопените семена, т.к. според мен те са най-вълшебната храна. Става въпрос за обикновен коноп, хора ☺
  Конопът, освен, че е богат на омега 3 е и много богат на протеини. Но не какви да е! Съставен е от 65% едистин- много бързо усвоим протеин и 35% албумин. Албуминът прилича на белтъка глобулин в кръвната плазма и много добре се усвоява от човека. Конопът съдържа всички незаменими аминокиселини. И има чудесен вкус. Т.к. коноп не се намира навсякъде ( макар че баба твърди, че като малки дъвчели семената), можете да пропуснете, за да не си докарате въпроси от сорта на…“Ама конопа за това ли се ползва?!“ Ми че да…
  Лен, чия, коноп
 4. Черен сусам– ако сте чели гостуването на Стефи Божилова в сайта, то вероятно сте прочели, че тя и приятелят й са фенове на черния сусам. Казват, че забалвял побеляването на косата. Аз й се доверявам, така и така имах вкъщи едно пакетче и сложих. Съвсем спокойно можете да сложите и бял сусам 🙂
 5. Хранителна мая– богата на всички витамини B, с изключение на В12, който се произвежда от бактерии. Има чудесен, ядков вкус и много я обичам. В България съм я виждала из разни биомагазини, но съвсем спокойно можете да си намерите „заместител“ и на по-изгодна цена: в аптеките. Бирената мая, която се продава на таблетки, има също приятен вкус и е богата на В витамините. Счукайте таблетките в хаванче и изпозлвайте по предназначение. И като стана въпрос, съвсем задължително е да си вземете такава мая ( хранителна или бирена) и да направите любимите ми веган пармезан и твърдо сирене от кашу 🙂
 6. Синап. Синапът ми е много любим за всички зимни салати и както знаете, от него се прави горчица. Но, горчицата по магазините не я смятайте за полезна, защото всичките й Е-та, захар и изкуствени мазнини, съсипват синапа.
  Синапеното семе действа антисептично, облекчава храносмилането, действа заграявящо. Още Питагор и Хипократ са ползвали синап. От синап си правя кълнове за салата, а смлени семенца дават лека пикантност на салатата. Можете да си направите и хляб със синап 🙂
  черен сусам, хранителна мая, синап

Т.к. аз подарих това бурканче на мен и Тодор, то сложих каквото обичаме. Можете да добавите и куп други неща и подправки: малко куркума, сух магданоз или босилек, смлени слънчогледови или тиквени ядки, орехи, малко черен пипер и др.
Бурканчето се съхранява в хладилник и се слага на масата всяка вечер…когато имаме салата и сме у дома 🙂

Прекрасен ден и се замислете за горните редове...колко малко усилие, а каква голяма полза!
Бъдете здрави, пилчета ♥

Поръска за салата

Продуктът беше добавен в количката ви!