♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Най-добрият хляб или как се меси хляб с квас!

Състав
  • 140г хмелов или друг квас
  • 400г пълнозърнесто брашно
  • 70г пшенични трици
  • 200мл вода
  • 70мл червено вино
  • 1/3 ч.л. сол
  • ОТДЕЛНО:
  • 3-4 с.л. шарлан или зехтин
  • 1 ръжен сухар

Хляба. Уханието. Меката среда. Хрупкавата коричка. Процесът на месене…усещането на тесто под дланите.

Как се меси тесто с квас? Коя е най-добрата технология, изобщо как да си направим такъв хляб, че едва излязъл от фурната, да успее да събере цялото семейство в кухнята и под въздействието на магията му да чупят от хляба и да го ядат без нищо!

Хляб и вода! Само това ще искате, ако успеете да си направите хляба, за който ще пиша сега ( а след време ще ви представя и по-добрата му версия).

Тази публикация е общовалидна за всички видове хляб, месени с домашен квас, а как се прави квас…има чудна рецепта с видео ТУК, а само видеото можете да видите ТУК.

Хляб с хмелов квас

А аз да ви разкажа как преди съм месела хляб с квас…
Първо, оставях да втаса 4-5 часа и резултатът беше много вкусен и ароматен хляб, ала…доста твърд. Мислех, че трябва да е така.
След това, на принципа „нямах време да се сетя„, времето за втасване се увеличи до 8-9 часа и твърдях, че това е най, ама най-добрата технология за месене на хляб. Резултатите бяха чудни, бях много доволна и хич не съм и мислила, че има на къде още да подобрявам резултата…

Има! И още как!!!

Една сутрин си замесвам хляба и имах намерение да го изпека след като се върна вечерта вкъщи. Ми да, ама седнахме ние да пийнем биричка на сладка приказка и към 11 аз се сетих, че нещо ме чака у нас. Освен котката, тестото също се нуждае от грижи! ☺ И се обадих аз на домашните, та поръчах да ми приберат тестото в хладилника.
На сутринта го оставих навън и леле!!! това ти тесто като започна да се навдига и заплашително да расте! Аз се уплаших и след около 2-3 часа го премесих отново и сложих в тавичка. Още час и го изпекох.

Това е най-добрият ми хляб. И понеже все пак си е сериозна и отговорна работа, сега ще ви обясня как точно става, без да се впускам в лирични отклонения, колкото и да ми се иска…

Хляб с хмелов квас

Количествата за брашно, вода и вино са точни. Мерени с кухненска везна. Ако нямате такова чудо, доверете се на познатите чаши, купи и универсалната „на око“! Възможно е да се наложи да добавите повече или по-малко вода, в зависимост от кваса и брашното ви.

 Как се меси тесто с квас:

Хляб и мед

И чакам от вас въпроси и резултати, моля ☼

И само да ви покажа за каква коричка става въпрос…

Най-вкусната коричка

Продуктът беше добавен в количката ви!