♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Как да си направим хмелов квас + видео!

Състав
 • 100г хмел
 • 100г вода
 • брашно -ръжено
 • пълнозърнесто
 • от лимец
 • спелта
 • овесно...

За кваса и за хляба мога да говоря и пиша много!

Защото обичам аромата на брашно /прясно смляно или домашно/, обичам да меся хляб, да експериментирам с техники и продукти, обичам да пека хляб, а ароматът на изпечен самун може да унищожи всякакви мои желания да живея на плодове дори и за ден!

Последният квас, който направих, реших, че ще бъде върха на квасената ми кариера из дебрите на Ваниловата ми кухничка. Наумих си да бъде хмелов, защото за него само хубави неща съм чувала и чела! Никога не бях опитавала такъв хляб и умирах от нетърпение да го сложа, да се получи и да го използвам! На практика той се приготвя като всеки друг квас, но се замесва с чай от хмелени шишарки.

Във Ваниловата кухня са минали и още някои други видове квас:

 1. Нахутен квас, указания има в ТАЗИ  рецепта
 2. Ръжен квас, можете да прочетете  ТУК
 3. Обикновен пшеничен квас, рецептата е в стария ванилов блог, ТУК 
 4. А за да разгледате част от хлебните произведения, може да видите ето ТЕЗИ хлебчета
Но да ви разкажа за хмеловия квас:

 

Прави се силна отвара от хмел- вода:хмел=1:1. Оставя се да изстине, прецежда се и с получения чай се забърква смес с брашно ( и по желание лъжичка захар), която е по-гъста от тесто за палачинки, но по-рядка от това за кекс. 
Квасът се прави в буркан и се разбърква с дървена бъркалка /може и пластмасова да е, не използвайте нищо метално!/
Ако ви остане от хмеловия чай, съхранявайте в бурканче в хладилник и след това, когато подхранвате кваса, използвайте него, вместо вода.
Брашното– в случая съм избрала ръжено. Брашното може да е и пшеничено, но задължително да е пълнозърнесто! Изобщо…бялото брашно нека изчезне от кухнята ви! 
Покрийте буркана с марля и оставете на стайна температура. Всеки ден разбърквайте по веднъж, два пъти на ден.
На втория ден ще забележите мехурчета и ароматът ще е кисел. О даа!!! Започнало е да става значи ☺ Подхранете с още брашно и хмелов чай, разбъркайте, покрийте и отново оставете. На третия ден– пак така, на четвъртия би трябвало квасът да е готов.
Как да го познаем? Ще има много повече балончета, ще мирише силно на кисело и ще се усеща и аромат на бира. Мен ми хареса! Много ми хареса! Самият квас ще е с пореста текстура:
Готов хмелов квас
Отсипете толкова, колкото ще ви трябва за омесване на един хляб ( 150г за около 500г брашно) и отново подхранете с брашно и вода/чай. Може да сварите още хмел, но аз продължих да подхранвам кваса с обикновена вода. 
И още нещо– ако ви се наложи да отсъствате от вкъщи за повече от ден, то сложете бурканчето с квас в хладилника, за да „приспите“ гадинките в него и след като се върнете извадете и след 4-5 часа отново похранете.
***
И сега най-важното! С огромно удоволствие ви съобщавам, че си имам много готина уеб камера Logitech, която ми беше подарена, за да правя клипчета специлано за Ваниловия сайт! Та…това е първото клипче с нея. Да…имам много да уча за това как се правят видеа, как се обработват и т.н. но всичко с времето си!
 
Ще се радвам, ако ви е полезно и чакам обратна връзка от вас!
Видеото е кратко, но то и правенето на квас не е много сложно:
[youtube id=“2AH-bgX5rAA“ width=“620″ height=“360″]
А следващия пост ще е за самият хляб, който можете да видите /не много ясно/ на снимката на кваса, който е подхранен отново, след като съм използвала част от него за хляба:
Готов хмелов квас

 

 

Продуктът беше добавен в количката ви!