♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Квас от боза. Да!

Състав
  • 300г квас от боза
  • 750г пълнозърнесто брашно
  • 500мл вода
  • сол на вкус
  • орехи по желание
  • брашно за премесване

Ако знаете каква е същността на бозата и на кваса, то тази публикация не бива да ви учудва изобщо, а дори напротив- би трябвало да сте подозирали бозата в магически свойства отдавна 🙂
Боза- ферементирала напитка от брашно, вода и захар ( т.е. вода и въглехидрати) с начална подкваска.
Квас- ферментирала каша от брашно и вода (т.е. вода и въглехидрати) с или без начална подкваска.

Е, аз мисля, че е очевидно, та чак очевадно, но все пак: бозата и квасът са от един дол дренки и беше само въпрос на време да им разоблича конспирацията 🙂
Различават се само по консистенция, степен на фермнетиралност и сладост. Ако бозата я държим на топло и тя ферментира, това е истински, абсолютно натурален и активен квас.
А как най-лесно се прави квас? С начален квас – към него се добавят вода и брашно ( т.е. се подхранва) и след няколко часа, според съотношението квас: нови брашно и вода, имаме по-голямо количество квас.

Квас от боза

Вероятно подозирате какво съм направила, пък ако не, ето и цялата история: бяхме един уикенд на палатки. Тодор е голям фен на бозата и след като на пазара се появи истинска, полезна и много вкусна боза, винаги като я види на някой рафт, си взима от нея 🙂 Сещате се, че говоря за бозата Хармоника, която засега е единствената, която се прави не с аспартам, а със захар и притежава свойството „Разваля се“, което в днешно време е почти на изчезване, когато стане въпрос за бутилирани напитки, включително млека, айряни, бози, „натурални“ сокове и т.н.
Та, взе си Тодор боза,изпи повече от половината и другата част така и си остана. Сещате се какво се случва с бозата, която прекарва два дена на слънце в палатката- ферментира и добре, че й бях отвъртяла капачката- не гръмна 😉 Съвсем умишлено не  изхвърлихме бозата, защото знаех какво ще направя с нея- квас и след това хляб. То всъщност това е най-трудното- да се въздържиш от последните 200мл вкусна боза в името на Хляба!

Начин на приготвяне:

Бозата трябва да е качествено прокиснала, така че да бълбука, да мирише и изобщо да не става за пиене. Най-добре оставете около 200-300мл в бутилката, пробийте шишето с игла на няколко места, за да не гръмне капачката ( или просто лека я отвийте) и го дръжте на слънце или на топло място за няколко дни. Прокиснала боза, това ни трябва.
Прокисналата боза= начален квас, който ще подхранваме с брашно и вода.

Е. Това беше рецептата за днес :))) Малко, лесно, ама пък много полезно! Е не…няма да се мина с толкова малко писане! Не и от мен!

Бозата се обърква с брашно, така че да стане не много гъста каша. На теория трябват не повече от 4-5 часа, за да завладеят гадинките новото брашно и така тази каша да стане активен квас. Вижда се на снимката как изглеждаше моят опит:

 Квас от боза

След това следва стандартната процедура: омесване, втасване, опичане.
Омесването може да е без месене, с „прегъване“ или омесване на по-твърдо тесто, което да има собствена форма. Ето ви добре и цялостно написана статия за месенето: Правила за месене на хляб с квас

В случая аз избрах да омеся по-твърдо тесто, което да премеся два пъти. Добавих орехи в тестото, но те не са задължителни, а и могат да бъдат заместени със сушени зеленчуци, други ядки и семена и т.н.
Времето за втасване зависи от топлината в стаята. От 3 до 8 часа. Следете хлебчето и като се надигне добре, действайте 🙂

При второто премесване, хлябът се слага във формата, в която ще се пече. Тук един съвет от мен: или намаслете добре формата, преди да сложите хляба, или сложете хартия за печене, която да изолира цялата форма. При мен се случи тъй, че хлябът ми залепна и бая стъргане падна, докато извадя хляба. На снимката не се вижда, но хлебчето излезе на два пъти.

Квас от боза

И отзивите: хлябът не се различава особено по вкус от хлябът с обикновен квас. Има една по-особена миризма, приятна е и определено ще направя такъв хляб отново 🙂
А и е голям плюс, че квасът става толкова бързо!

Квас от боза

Продуктът беше добавен в количката ви!