♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Добрите новини през 2020

Писна ли ви от мрачни статистики и хроники по една единствена тема?
(няма да я кажа коя е, да видим дали сте чели и слушали новините през 2020)

На мен ми писнА. 
И реших, че след като имам сайт/хостинг/клавиатура/пръсти и зад пръстите мозък, ще напиша АЗ новините на 2020 по начина, по който ги виждам аз. 
Хронологично и с АБСОЛЮТНО точни числа!

Да започваме!

♥♥♥♥♥

2020 беше абсолютно феноменално добра година! Сега ще разберете защо!

Януари беше месецът на откритията!


Обичайно през януари имаме по-малко работа и затова си намираме такава – я ще измислим нов вкус, я ще загубим рецепта или ще решим да правим ремонт. Тази година обаче за нас беше преломна в отношение на декорации – поставихме началото на нашите СуперМегаХубави декорации с наситени естествени цветове, които са 100% натурални, но пък с тях можем да рисуваме тортите си така, както децата ви обичат да оцветяват тапетите.
Детските ни торти станаха наистина детски и от януари насам дъщеря ми задава въпроса „Мамо, нали тези цветове са истински?“ за всяко цветно детско нещо в магазина и аз разбира се й обяснявам, че не… Но тези торти са!

Вярвате ли, че тази торта е единствено с натурални цветове?

Февруари беше месецът на любовта.


О ДА, О ДА, О ДА!
Любов, защото без да знаем и без да очакваме Vanilla Kitchen беше номинирана в класацията на Go Guide за най-добри сладкарници в София и познайте – да, о да…. спечелихме!
СПЕЧЕЛИХМЕ!
И се закичихме освен с шоколад по престилките и с една красива, метална табела, която е повод за гордост и усмивки всеки път, когато я погледна и се ме кара да се замисля колко много време и труд стоят нея.

Моя милост с безценното признание за нас!

Очаквано – март месец беше неочакван.
Женски месец- не знаеш какво ще става.

Тамън салонът на Гурко започна да се пръска по шевовете от хора, които научиха локацията ни и се убедиха, че кафето ни е великолепно… тамън да пуснем пухкави бриоши с масло и козе сирене за обедно меню и се чу от новините, че държавата излиза в отпуска и се налага повечето от нас ( от тея дето правят кафе) да вземат да мирясат малко и да си седнат на диваните вкъщи и че е крайно време да изгледат поне един сериал.
Но женски месец… казвам ви… не стана така.
След 13 март искам да ви кажа, че ателието ни в Дианабад започна и то да се пръска по шевовете и то защото имахме ТОЛКОВА много поръчки за вкъщи, че се наложи да вземем под крилото си още двама доставчика.
Кутии с брауни, със суров шоколад и чийзкейк, детско брауни, течни шоколади… Благодарим на всички, които не ни оставиха без работа, а дори напротив – преди Великденските празници успях да раздам бонуси на сладкарите, защото март и април (още не сме стигнали до него) имахме толкова много поръчки, че всъщност си дадох сметка колко ценно нещо си имаме – не… не е металната табела, а вас ♥
Благодаря ви!
В знак на благодарност споделих с вас една от любимите ми и изключително красиви торти, които съм правила – Лавандулова с карамел от виолетки.

Кутията с брауни стана бестселър за 2020 в категория „Браунита“. И има защо!

Април – месецът на месенето.

Ако някога ви попитат дали искате да омесите на ръка 800+ козунака (приблизително 500кг тесто), побързайте да кажете НЕ.
Ние казахме ДА, защото ни беше трудно да откажем безкрайно многото желания на всички вас, които знаете за славата на нашите козунаци. А и защото сме добри души, независимо от асцендента.
Пуснахме формата за поръчка на козунаци и за няма и 24 часа се запълни 90% от капацитета, който бяхме предвидили на база на миналогодишните поръчки. Нямаше как да сме груби и да отрежем всички желаещи и след много (разбирайте никакви) сметки си казахме – приемаме ги!
Но това не е всичко – от скука и от много седене вкъщи (тук вече ви излъгах…) реших да разработя и рецепта за безглутенов козунак, който взе, че се оказа успешен и разбира се го пуснахме във формата за поръчка.
Приехме поръчки с около 120% над капацитета, който си мислехме, че имаме.
Но си заслужаваше цялата умора – положителните отзиви, познатите имена на клиенти, които поръчват за 7ма година, вкуса, който ние самите обожаваме и онази топлина и аромат в ателието, който ни напомня, че пролетта идва и че постите свършват.
Две прекрасни събития през април!
Оу, още едно – Морковеният кейк, който е една от най-четените рецепти в блога за 2020!

Козунаците ни са всеизвестни в София и всички дебнат кога ще пуснем формата за поръчка, защото бързо я затваряме…

Май! Този велик месец на велика зодия с висши цели – вкусна храна и удоволствието от нея!

Освен, че за N-та поредна година станах на 26 през май, се случиха още чудесни и вълнуващи събития – срещнах мечка (малко мече, чиято майка вероятно беше наблизо и само чакаше да ни види…) и се уверих, че човек може да тича бързо; избегнах тежка автомобилна катастрофа като по чудо; както никога досега успях да отделя цели 2 седмици време за пътешествия из Родопите и – минути за реклама – започнахме да работим с Ebag.bg!!!
Последното значи, че вече голяма част от сладкишите ни мога да бъдат доставени до домовете ви след 2-3 часа и че се наложи да влезем в дисциплиниран и строг режим на производство, за да успяваме да изпълняваме поръчките към Ebag.
През май успях да приключа ремонта на салона, който течеше докато бяхме в тази наложена ни от държавата почивка (каква блага случайност, а?) и бях убедена, че красивият ни салон е станал още по-красив! Ето, вижте го след ремонта!

Локдаун = 2 седмици в Родопите. За първи път в живота ми…

Юни беше месецът на Възкресението.

На 1 юни отпуската ни свърши и салонът на Гурко пак отвори врати.
Всички се вълнувахме, че след толкова време можем отново да ви посрещаме в любимия салон, да правим капучино, да организираме събития, да печем крехки, ароматни кроасани и да пълним Инстаграм с красиви и вкусни сторита от сърцето на София.
Но не само това се случи с нас.
Юни беше емблематичен за нас месец.
Започнахме да си партнираме с много софийски био магазини, в които и до днес можете да откриете наши сладкиши – Чифлик Ливади, всички магазини Зелен, Домашница и др. Ето и пълен списък.
Записахме нови рецепти за 12 нови торти.
Създадохме кето суровия чийзкейк.
Заснехме снимки за новия ни каталог.
Започнахме да получаваме запитвания за сватби.
Сякаш животът възкръсна. Сякаш получихме нов шанс, нов старт и нови възможности…
Мога да съм единствено благодарна за юни 2020!


Обновен и отново отворен! Салонът на Гурко е плод на толкова любов и старание!

Юли беше „Горчиво“ и „Кето“

Е не заедно.
От една страна разработихме повече кето сладкиши – една мистика и сладкарско богохулство на пръв прочит, но всъщност се оказа интересна вселена от ограничения, които трябва хем да приличат на торти, хем да са вкусни, хем да са кето…
А от друга – най-хубавата страна на юли – СВАТБИТЕ!
Нямахме много – 5 или 6 общо, но всички ги обичаме, стараем се като че ли сме на конкурс и се радваме повече от кумовете, че сме избрани точно ние!
И от трета страна – салонът на Гурко отново беше домакин на събития за погачи, рождени дни, корпоративни събития… не вярвахме на очите си, че отново виждаме много хора на едно място. Хубаво беше, благодарим!

Кето сладкиши – създадохме ги юли 2020, а в края на годината са едни от най-търсените!

Август – жега, жега в центъра на София!

Абсолютно верен текст от 1997г от артиста Валдес, писан за новите ни торти, на които ЕДВА успяхме да напишем етикетите и вече бяха предпочитани, поръчвани, препоръчвани и препоръчвани.
Мохито Малина се оказа, че я правим повече от всяка друга торта, а Българска СуперСелска стана нарицателно за „Имате ли торта като от едно време?“.
Каталогът с торти излезе от печат и вече софиянци и постетители на столицата можеха да разгръщат сладострастно сладките страници на новия ни каталог торти! Честито!

Мохито Малина: тортата, която не сме рекламирали изобщо, а се превърна в хит за няма и месец!

Септември – отново „Горчиво“, но този път с дълъг ръкав.

Да, точно така.
Септември имахме повече сватби от предишни години, веротно защото август на всички им се види истинска жега и то не само в центъра на София.
И затова на есен с песен решиха да се женят и най-разбиращите от тях ни писаха, ние им отговорихме и така добре се получи, че оженихме още 5-6 семейства.
Отделно от това – училища и детски градини приветстваха децата – нима не е чудесно това?
Любов, сладости, работещи детски ( и училища), отворени сладкарници, ресторанти, барове, циганско лято и многолюдно социализиране на гръцката граница като компенсация на изолацията през март и април! Все хубави, хубави неща!

Най-любимата ни сватбена торта за 2020! С маскарпоне, боровинки и изчистена визия със златно и бледо розово.

Октомври – СуперСелски месец…

Октомври започна добре.
Разработихме още две СуперСелски торти – Френска и Гръцка и едва се стърпях да не предложа и една СуперСелска Британска торта с картофи, чипс, панирана бяла риба, картофено пюре и пейл ейл.
Направихме СуперСелско събитие, на което присъства столичната интелигенция и започнахме да продаваме боза в сладкарниците – стар аристократичен обичай. Обрахме малко хейт, защото както винаги тортите свършиха по-рано, но този път не плаках.
Дъщеря ми стана на 4 и това не промени нищо.
Аз хванах ковид. После го пуснах. Нямаше драма.
Научих се да разпознавам 3 нови вида гъби и си дадох сметка, че изолацията за 2 седмици не е нещо страшно и тежко, дори напротив. Стоенето вкъщи даде резултат – красивата и ароматна Есенна торта се роди именно по време на моята изолация и си припомних времето, когато имах времето да творя, снимам и пиша за храна…

СуперСелските торти: супер вкусни, супер семпли и супер любими!

Ноември – месец „За Доброто“

През ноември Vanilla Kitchen пое ангажимент към фондация „За Доброто“ в проекта й „Хапка Надежда“.
Осигурявахме десерти за месец за медиците в ковид отделението в Александровска. Използвах себе си като доставчик, т.к. имах блянуваните антитела и нямаше опасност да съм преносител, посещавайки подобно място.
Имах щастието да се запозная и с анастезиолог, който е на първа линия и от него научих много повече за най-обсъжданата тема за 2020. Ще запазя мнението си за мен. Но едно ще споделя – не пестете от добра храна, спорт и самодисциплина!!!
Имах щастието да нямам нужда от лекарска помощ, но се възхитих многократно и сведох глава пред всички тези хора, които нямат отпуск, нямат избор и нямат заплащането, което би било най-малкото уважително и нецинично за труда и отговорността, която носят. Поклон пред медиците ни.
Междувременно втората голяма отпуска беше факт, но този път беше съвсем очаквана, по-добре планирана и не изненада никого. Ние си правехме браунита и кето кутии със затворен за втори път салон на Гурко и се радвахме на гъвкавостта си.

Смирението на човек се ражда, когато се изправи пред собственото си безсилие.


Декември – Джънгъл Белс и греяно вино.

Декември за мен беше един от най-шарените месеци.
Изпълнен с множество трудности, новости, предизвикателства.
О да. Да си цял ден измежду щолени, меденки, кексове, браунита, торти никак не е лесно.
Даже си е съвсем трудно да си там и да не ядеш постоянно.
Декември направихме дълго отлаганото – пуснахме си новия сайт, който все още дава грешки и тук там липсват снимки.
Но този преход го броим за огромен напредък в посока модернистична и дигитална концепция за шопинг и юзер експиринъс относно селекцията на кейкове. Или с една дума – надявам се, че новият ни дизайн и функционалности ще ви допаднат и ще направят поръчката на сладкиши лесна и приятна!
Отново поставяме лични рекорди – този път за Коледни сладкиши… но още е рано за статистики.
В личен план месецът ми беше меко казано предизвикателен, но приключи повече от добре!
След драматичен, тежък и (малко) екстремен зимен преход от х. Рилски езера до х. Иван Вазов, мога да кажа, че изпратих 31 декември и цялата 2020 година в чудесна компания на 2300м.н.в. на вълшебно място в сърцето на Рила без обхват, без суета, без теми за онзи вирус. Но с много благодарност и уважение към природата, силата на човека и добрината, която видях през 2020.

Пожелавам си/ни време за съзерцаване и осъзнаване! Честита 2021!

И понеже е редно да се отчета със статистика и числа – все пак това е на мода преа 2020, ще ви издам малко тайни от Ванилницата:

Петте най-поръчвани торти за 2020:
Елиа, Индонезия, Мохито Малина, Лястовица, Френска СуперСелска.

Най-предпочитан чийзкейк за 2020:
Печен чийзкейк с боровинки и Кето чийзкейк. Имат много малка разлика в поръчаните и закупените бройки 🙂

Най-обичано брауни за 2020 (май май завинаги е то):
разбира се – небеизвестново Брауни с череши!

Най-много при нас се пият:
Еспресо (има защо!), капучино и домашна лимонада.
Има защо-то важи и за трите ♥

И изненадата – най-купуван продукт за 2020:
Суров шоколад!

Благодаря ви, че споделихме тази луда 2020!
2021 ще е с една идея по-луда, по-мъдра и по-…….. – ще очаквам да споделите в коментар.
С обич и сладост в сърцето: Ваня


Продуктът беше добавен в количката ви!