♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Два победителя в различни два конкурса.

1 юли 2014 година.

 

Това е важен ден. За нас- Vanilla Kitchen, и за още един човек, който участва в конкурс, организиран от Vanilla Kitchen.
Два победителя в два различни конкурса, но в един ден. Няма случайни неща, нали 🙂

th13teen arts

Какво:

Vanilla Kitchen, както и още 12 креативни фирми, участваха в състезанието за най-креативен бизнес-  Th13teen Arts, организирано от Министерството на Икономиката.
Както самото име си казва- търси се креативна и уникална идея, която обаче да може да се превърне в нещо по-голямо от ателие или изделие, сътворено от ръцете на един човек.
На конкурса имаше много, много хубави проекти и уверявам ви- човек трябва да мечтае и да се труди, защото няма невъзможни неща!
Аз лично останах впечатлена от  Mystic Bulgaria  (handmade сандали и обувки), от Nenios (чудесни памучни ръчно шити играчки за деца), EveryThink (имай идеи!) и от iKollect (приложение за търсене на изкуството близо до вас).
Победителят отива на международно състезание в Копенхаген през ноември и ще представи България на състезанието Creative Business Cup. Призът може да е 100 000$ и не че искам да съм омаловажавам тази чудесна и добре закръглена сума, но за мен по-важно ще е самото участие, нещата, които ще науча.

 

th13teen arts
Как:

Защо Ванилницата е креативна сладкарница?
Ние не сме като никоя друга сладкарница. Ние нямаме каталог, нямаме готови торти. Ние имаме вас- нашите клиенти, които имат свой собствен вкус и могат сами да изберат най-вкусната торта за себе си! Знаем, че ако с една торта се опитаме да задоволим всички вкусове, няма да успеем. Знаем и че хората за уникални, затова заслужават уникална торта.

И как се роди идеята…. в началото- когато отворихме, много се чудех как да избера най-вкусните торти за да съставим каталог. Съзнавах, че ако на шоколадовата торта сложим бадми вместо орехи и фурми вместо сини сливи, отново ще получим вкусна торта. И така до безкрай.
За разлика от многото сладкарници, в които се работи с готови блатове от кутия или има разработени рецепти за десетина блата, ние имаме такива рецепти, които да позволяват безкрайно много комбинации.
Прецених, че дали една торта е вкусна или не, е изцяло лична преценка и невинаги е вярна, трябва да оставя този избор на клиентите.
И така се роди идеята на The Cake Generator. На български- ТортоСъздателят!

ТортоСъздателят е приложение, което позволява на клиента да избере всички продукти за своята торта- започвайки от блата, добавките към блата, крема, пълнеж между блатовете, украсата.
Рецептите ни са така разработени, че клиентът може да избере повечето продукти за своята торта.  След окончателния избор, ние се свързваме с всеки един по отделно и споделяме дали изборът е уместен, дали тортата ще е вкусна и при нужда- съветваме за друга близка комбинация.
Разбира се- повечето кремове ги правим с тахан. Защото все пак искаме тортата да донесе удоволствие, но и да бъде полезна и балансирана като хранителен състав. Знаете- таханът, е като течно злато за нашия организъм и затова държим да правим сладкишите си с тахан.

ТортоСъздаделят работи успешно от 2-3 месеца. Според нас е много удобен, но определено имаме идеи как да бъде още по-лесен за употреба, да се анимира и да дава представа как ще изглежда тортата,  да дава полезна информация на клиента- например хранителните стойности за парче торта, цената и да съветва дали комбинацията между лимони и сусам (например) е добра 😉

Много от вас са били автори на собствените си торти  (да- и вие, нашите клиенти сте майстори сладкари) и вероятно се досещате, че ТортоСъздателят е чисто и просто нашата Форма за поръчка на торта 🙂 Лесно и удобно е, а?

th13teen arts

И сега?

Сега следва сериозната част. Ясно съзнаваме, че НЯМА как да убедим международно жури, че тортите ни са вкусни, полезни, не вдигат инсулина, подходящи са за много хора на различна възраст и с нашите торти понятието „Сладкото е вредно“ звучи като нагла клевета!
Следва да се подготвим изключително добре, да разработим съвсем сериозен и реален бизнес модел и план, да покажем креативната си и уникална същност на жури, което да прецени, че измежду 40 страни, нашият мил ТортоСъздател заслужава да бъде развит, сладкарници като Ванилницата трябва да има в повече градове и държави, защото ДА- ние заслужаваме! И защото правим нещо хубаво.

10441969_656054174482572_3363249030086332610_n
Благодаря.

На теб, който сега ме четеш. На моят Т., който ме допълва- от мен идеите и креативността, от него дисциплината и бизнес насоките.
На журито. На екипа на Ванилницата.
Човек никога не печели сам… дори една песен, едно малко птиче, пеещо на прозореца може да помогне на идеята ви да бъде гениална!

DSC09229

ИИИИ сега.  И сега е време да маханем сериозното изражение от лицето, да се засмеем и да се подготвим за следващите забавни редове, които – гарантирам, ще ви хванат за ръка, ще ви заведат в някоя сладкарница и ще се почувствате отново на 10.

Кой е победителят от конкурса на Vanilla Kitchen за кратко, детско стихче на сладкарска тематика.

Условието за печалба е просто- най-много събрани харесвания във Фейсбук. Имаме си безспорен финалист с чудесно чувство за хумор!
Торта 8 парчета от Ванилницата печели Нели Учева!!! Честитооооо!!!
Стихчето има 82 харесвания и звучи ето така:

Малък Мечо спечелил с талон
пълен с лакомства кашон.
Близалки, чипс и шоколади – 
козинката ще заглади.

Под дърво Мечето седнало,
яло, близало… додето му приседнало.
Ах, коремчето боли, присвива,
бонбонче в зъбчето убива.

Легнал Мечо, стене, пъшка,
иска всичко да повръща.
От съседна Ванилена Къща
дошла Лечителка могъща.

На Мечо приказка разкала тя,
колко вредни са тези неща.
Почерпила го с истински сладки,
от рецепти, записвани в тетрадки.

И Мечо вече разбрал
колко важно е не просто да си ял,
а с удоволствие да се поглезиш,
нещо вкусно и полезно да намериш.

Има и още две награди, които Ванилницата ще даде, защото много се смя и много се радва на стихчетата, които ни изпратиха!

Награда от почерпка  торта+домашен горещ шоколад+бисквитка по избор печелят две дами с две сладурски стихчета 🙂
Това са Вержиния Генова и Горанка Цветкова 🙂

Стихчето на Вержи е :

Плетки с тарталетки

Три кокетки с воалетки
си показват сложни плетки,
хапват си и тарталетки,
и сусамови солетки.

Три кокетки със форкетки
правят ред след ред заметки
пият сок от виолетки,
и оплитат се във сметки.

Три кокетки със жилетки
цял ден си разменят плетки,
и похапват тарталетки,
в бледорозови салфетки.

 

И Горанка:

 

Ванилена приказка

Виж Месечко – досущ кравайче медено
от рожковче в къпиново небе!
С юрганче пъстро – мусче сладоледено,
постила ти креватче от безе!

А къщата ти – цяла шоколадена!
И с котешки езичета – врати!
От влюбена сладкарка е направена,
затуй така бонбонено искри!

Дете света в сладкишче е превърнало
с бадемки и малиново парфе!
И в цветнокремов блян те е прегърнало
твоето бисквитено селце!

Сънувай, малчо, в тая нощ канелена
и пръстчета пресладко оближи!
С таз приказка, от захарче изпредена,
мъфинче карамелено, заспи!

Щом Слънчо златне прасковено хлебче,
Ванилки феи ще омесят сто мечти!
Ще хруснеш най-най трюфелче и кексче –
наживо тоя чуден сън ще видиш ти!

Моля спечелилите да ми пишат на vanillka@vanillka.com за да се разберем как ще получат наградите си 🙂
Благодаря на всички, ама на всички, които се постараха и успяха да отключат свой талант за писане на стихчета!

Продуктът беше добавен в количката ви!