♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Една странна манджа с кашу и фъстъци

Състав
  • 150г консервирана царевица
  • 50г сурови фъстъци
  • 50г кашу
  • 3-4 с.л. бяло вино
  • 5-6 с.л. картофена салата
  • 3-4 с.л. зехтин
  • 2 с.л. маково семе и синап
  • крекери или сухарчета за основа

Тодор обича царевица, кашу и да му готвя.
Аз обичам да е гладен и да е неделя.

Някак си тези неща лесно се съчетават в кухнята, но когато стане въпрос за ястие- дали е така?
Защо пък да не е? И след тежък и дълъг ден, когато в хладилника няма нищо, ама почти нищо, освен една картофена салата от предния ден, чието количество не знам дали е за половин порция или само ми мърси купичката и заема място.
Та идеята беше, че понеже мАжо ми ревеше като Цар Лъв ( там горе, на скалата), че е гладен, аз се чувствах морално задължена да му измисля нещо:

Уверявам ви, че тази импровизация в категория „Става за ядене и засища“ беше едно от най-вкусните неща, родили се в кухнята ми!  И ако ей сега, в тоя мил момент ме накарат да готвя за Лили Иванова или за Милко, то бих направила точно това!

Това ястие с плашещо заглавие е от поредицата „Спасете храната“, т.к. в него е използвана картофената салата, която както споменах- беше няколко лъжици.

И ето как се процедира:

*** първо да обясня за салатата: ако вече мечтаете да си наготвите странната манджа, но пък нямате изостанала салата, то заменете я със сварени и намачнаки картофи, объркани с копър, магданоз, куркума и праз /кромид/.

Нашата картофена салата беше от: картофи, накълцан копър и магданоз, праз, смлян сусам, куркума, сол, зехтин и лимонов сок.

И да минем към ястието:

В сгорещен тиган се сипва зехтина и веднага се слагат фъстъците. Бъркат се усилено и след минута се добавя виното /задължително! Ако го замените с вода, фъстъците ще останат леко блудкави/.
След като се изпари, добавете мака и синапа. И защо избрах тях ли- е не ли красиво малките черни точици да обвиват другите състваки?
царевица, кашу, фъстъци и семена

Добавете и кашуто. Бъркайте минута и добавете царевицата. Когато „изпръхне“ – сложете и картофената салата / или просто сварените картофи с екстри/. Намачкайте част от картофите, така че да се получи нещо като сос и това е.

На дъното на плоска чиния сложете начупените крекерчета. Докато сместа е топла я разпределете върху парченцата и сервирайте ястието топло.

хрупкави крекери

Заслужава си! Наистина е голяма вкусотия, но и калориите му не са малко, да знаете!

ястие с кашу, царевица и фъстъци

Но пък…той не брои калории. Нито пък аз ☺ Аз ги логаритмувам.

Вкуснотия до шия!

 

 

Продуктът беше добавен в количката ви!