♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Тънки питки на печка

Състав
  • черно брашно- около 500г
  • лъжичка сол
  • хладка вода, колкото поеме

Бързо, бързо да ви споделя за една друга моя хлебна страст, докато още не е изстинала!
Ще си говорим за тънки питки, които се пекат върху широка повърхност, т.е. върху печка на дърва. 
(Макар че може би и вие, както и аз, в ежедневието си нямате те такъв уред):

И от личен опит знам, че тези питки успешно стават и в широк, сух тиган. Даже има и подобни в блога- Индийските питки с лук ( ето тук), които не бяха хрупкави заради лука, но технологията е същата.

Но днес ще ви разкажа за питките на баба. Понеже още ме държи уютното и обично чувство от двата дена, прекарани само с бабата и дядото, ще побързам да опиша питките така, както тя говореше, докато ги разточваше. Аз също се включих в процеса, но…имам още да я гоня с разточването! А баш това си е майсторлък!

Какво ви трябва:

Омесва се тесто, по-скоро твърдо отколкото меко. Оставя се десетина минути, за да се отпусне и след това се разделя на 6 (ако сте с тиган, може би ще трябва да го разделите на поне 12-15) еднакви парчета. Топчетата трябва да са обилно набрашнени, преди да започенете да ги разточвате. А относно самия процес – успях да запомня важните насоки, които дава баба:

разточване на питка 

Когато прецените, че питката е достатъчно тънка  (около 4-5 mm), както е навита върху точилката се развива върху плочата на печката.  Ако се лепи по точилката, все пак поръсете още брашно:

разточване на питка

Колкото е по-силен огъня, толкова повече балончета ще има. Обръща се с нож, пече се за кратко и от другата страна и се загъва в памучен плат, за да омекне.

Тънки питки на печка

Препоръчвам такива питки поляти обилно със студенопресовано масло по избор и червен пипер. На село ги ядох с шарлан. Един от любимите ми вкусове! Вкусовете от кухнята на баба♥

И едно малко подсещане- предишното ми „селско вдъхновение“ беше отново по бабина рецепта-  Яхнията на баба!

Продуктът беше добавен в количката ви!