♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Суров плодов крем с мака и цветя от круши

Състав
  • ЗА ДВЕ ПОРЦИИ:
  • 150г бадеми
  • 150г фурми
  • 1 банан
  • 1 ч.ч. помело или лимон
  • 1/2 ч.ч. кълнове от ръж
  • 2 ч.л. мака
  • 1 ч.л какао
  • 1 круша за украса

Аяк чичира! Ето с какво ще си правим кремчето днес! Интересната думичка е синоним на мака.

Ако и вие като мен следите и се интересувате от така наречените „супер храни“, то от погледа ви със сигурност не е избягал и коренът мака. Продава се в разни здравословни магазини, представлява розовеникав прах, ухае на нещо много вкусно, сладкишово и сладко, а на вкус е както махлебът- допълва вкуса на останалите продукти.

Маката се смята за естествен афродизиак, защото съвсем си е доказано, че повишава либидото , без да влияе на хормоните, нарочено е, че помага при болезен месечен цикъл и т.н. Повече за мака- тук.

И в един прекрасен ден, аз се реших да дам немалката сума от около 20лв за 250гр, таяща надежди, че качествата на маката ще се изявят и във Ваниловата кухня /…хм, спалня де/. Препоръчителното количеството мака е около 1/2 ч.л. на ден и е супер за в шейкове, кремове, сладки и т.н.

бадеми, фурми, мака, какао, банан, помело, кълнове и круша

И какви са отзивите до сега: на мен от маката ми става тежко, ако после имам аеробно натоварване. Не мога да си обясня защо, но няколко пъти го забелязах, а и от други познати (жени) го чух това. Иначе вкусът много, ама много ми харесва! На Тодор също му харесва, а относо афродизиачните свойства- мисля, че мака не ни трябва ☺ А и не забелязах да ми облекчава ПМС-то!
Мака слагам в бонбони и кремове, като на дневен ред е един богат на съставки и аромати крем, за чиято полезност и вкус спор не може да има ☺

 Да започваме:

Бадемите и фурмите се накисват за една нощ. Слагат се в купата на кухненски робот и се пасират до еднородно пюре.
Към тях се добавят банана, помелото и кълновете.
Тук да уточним- помелото може да бъде заменено с всеки по-кисел цитрусов плод- лимон, грейпфрут, та дори и ананас. А кълновете от ръж се слагат, за да се допълни аминокиселинният профил на крема, както и за по-голяма плътност и „млечна“ текстура. Може да използвате и покълнала пшеница или елда, а ако нямате- заменете с две лъжици пшеничен зародиш.

покълнала ръж и банан

Кремът е готов след около 4-5 минути пасиране. Добавяме маката и се залавяме за декорацията.

Дали може без нея ли? Може, но….поднасяйки този крем на полуспящата ви половинка- не маката ще го накара да ви целуне! Той/тя ще оцени грижата и старанието, вложени в декорацията.

цвете от круша

Крушата се нарязва на парчета с такава дебелина, каквато е и формичката за сладки, с която разполагате. Моята е около сантиметър. След това изрязвате цветя, а семките са тичинките- не ги махайте!

цвете от круша

Чашките с крем се посипват с нарязани бадеми, бодвате крушката,  едната се посипва с какао ( пу за мен си!), а другата  с мака и нахално я връчвате, барабар с малка лъжичка, на още спящия ви любим!

Суров плодов крем с цветя от круши

И следва най-приятната част, за която вярвам, че ще напишете по-добра история от мен… ☺ И не се стеснявайте да споделите, хей!

Суров плодов крем с цветя от круши

Продуктът беше добавен в количката ви!