♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Дюлеви бонбони за скъпи гости

Състав
  • 1 голяма и зряла дюля
  • 1 лимон
  • 150г овесени ядки + за овалване
  • 250г слъночогледово семе
  • 1/2 ч.ч. пълнозърнест тахан
  • 100г кокосово масло
  • 3 с.л. мед
  • 3 с.л. брашно от рожков

Хей! Помниш ли есенната царица?
Това е  дюлевата торта , която се хареса на толкова много хора, стана любима в нашето домакинство и беше най-четената рецепта в стария ванилов блог? Дори я има в Ladyzone (ето тук ), беше номинирана в рубриката „Избрано“ на btv, а след като я опита, Тодор мъдро отсъди, че дюлите всъщност ставали за ядене…
Да- с ароматния плод могат да се правят не само рачели и сладка (пълни със захар, ужас!), но и сурови вкусотии. Когато отново се наканих да направя дюлевата торта, на гости ни беше братовчедът на Тодорито, та за младия момък си заслужаваше да я направя ☺
И все пак, и все пак…за пореден път не готвя по план и не повтарям ястие. От торта станаха бонбони. А и да си признаем- бонбоните могат лесно да бъдат подарявани и пренасяни на дълги разстояния, така че му дадох да занесе в Дряново, защото какво ще правим ние 50 бонбона?!

Как се прави:

Накиснете слънчо семето за една нощ. Виждате ли на снимката как самите зрънца са се разтворили- полупокълнали са ☺ Това не се прави, защото е модерно, ами за де се махнат т.нар. „инхибитори“ от семенцата, а и защото стават много свежи и хрупкави.

накиснат слънчоглед

Овесените ядки смелете с блендер или използвайте фини овесени ядки + малко овесени трици. Трябва да има и по-дребни и по-едри частички, ще видите защо по-надолу.
Дюлята се блендира/ или се настъргва на ситно ренде/. Веднага я объркайте с лимон, за да не потъмнее. Ако не искате да придавате допълнителен кисел вкус, пропуснете тази крачка, няма проблем.

дюля, овесени ядки, слънчоглед и тахан

На водна баня разтопете кокосовото масло и меда. Ако нямате кокосово масло- не е фатално. Използвайте повече тахан+ овесени ядки, за да добиете достатъчно твърди топчета. В голяма купа се омесват дюлята, тахана, овесените ядки, слънчо семето и рожкова. Как да познаем, че сместа е с нужната консистенция? Ако лъжицата седи изправена ето така:

смес за бонбони

В чинийка се  слагат смлени овесени ядки, правят се бонбони с големина на орех и се овъргалят. Ако има само едри ядки, няма да се облепят добре. Ето затова трябва да са смлени или да прибавите овесени трици.

овалване на бонбони

Бонбонките са най-вкусни студени и след поне един ден. Съхраняват се в затворена кутия, за да не изсъхнат. А и за да не ги виждат гладни за вкусотии погледи!

най-вкусната кутия

А ако се чудите каква е тази чудна и шарена купа, в която съм си наредила плодовете и бонбоните, ще ви кажа! Направена е само и единствено от хартия /рекламни листовки/, изпратена ми е от далечен Бургас от една сръчна, сърдечна и чудесна почитателка на Ваниловата кухня! Пожеланието й е да ме вдъхновява за още рецепти! Е….сбъдва се! Благодаря ти, Бояна ♥

купата на Бояна от хартия ♥

Леля Мая така и не каза дали Стефчо е опазил бонбоните до Дряново… ☺

шарената купа от хартия!

 

Продуктът беше добавен в количката ви!