♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Копривен пастет

Състав
  • 1 шепа свежа коприва
  • 1 връзка копър
  • 1 лимон
  • 1/2 ч.ч. слънчо семе
  • 3-4 с.л. тахан
  • 3-4 с.л. зехтин
  • сол на вкус
  • индийско орехче

Слънце грее, птици пеят, марули има, свърши тази зима!

И за разлика от детството ми, когато коприва си беряхме от една по поляна по пътя за село, сега си бера копривата на пазара, като дори не ми се налага да се навеждам, няма опасност да се опаря на листенцата й, само трябва да бръкна и дам левче за едно малко пакетче. „Левче-кефче“ е казал мъдрият български народ…

Баба: „Лелеее, как може да продават коприва, знаеш ли колко има в лозето?“ Знам…но лозето е далече, а аз коприва толкова обичам, че ходя да си я бера на пазара…И за мое нещастие чух, че вече и копривата ни внасят от Гърция, в пакетчетата не намирам клечки и други тревички, както обикновено се случва като береш коприва…каква е тази коприва, бре хора?

Сурова коприва

Има баби покрай пазара…дето продават коприва. От тях взимам. Понякога не я чистя или мия ☺ Имам им доверие- ей така, насляпо.

Супа от коприва във Ваниловата кухня вече има (ето я). А като малка коприва вкъщи се ядеше само на каша или панирана.

Време е за нещо различно! Сурова коприва. На пастет!

Начин на приготвяне:

Копривата се накисва в студена вода и се изкисва за 1-2 минути. За да не се опарите, може да я разбъркате с дървена лъжица, за да падне калта (ако има) и после да я изсипите в гевгир. Отцедете я добре, най-лесно става като я разстелете върху кърпа и подсушите отгоре.

Слънчогледовото семе се накисва предварително за 4-5 часа. Измива се и се отцежда добре. Копривата си умира за слънчо семе, ето вижте тук:

Гладната коприва

Ако имате кухненски робот: сложете копривата, семето и блендирайте добре. Добавете лимона, нарязан на парчеца и продължете. Прехвърлете сместа в купа и добавете зехтин, тахан, сол на вкус, индийско орехче (по желание)  и объркайте.

Ако нямате: в глинена съдинка или в хаванче начукайте копривата, наситнения копър с малко сол. Когато копривата започне да става на по-дребни парчета, добавете и лимона и пак накълцайте.
Слънчогледовите семена може наситните по следния начин: сложете ги в найлонов плик и плъзгайте точилка или бутилка върху плика. Така ще може да ги „смелете“ лесно. Добавети ги при копривата, сложете и другите продукти и готово.

Суров пастет от коприва

Копривеният пастет е чудесен дресинг за салати, за питки и хлебчета , от него могат да се оформят и сурови бонбони, както са тези от нахут.

И да напомня! Задължително сложете лимон, за да повишите съдържанието на витамин С в пастета. Както знаете, копривата се пръска от желязо, а то се усвоява най-добре, ако се приема с витамин С.

Железен вкус! Нали ☺ 

Суров пастет от коприва

Продуктът беше добавен в количката ви!