♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Don’t stop me now да си пека хляба, ей!

Състав
  • ~800г брашно, микс
  • 2 моркова
  • 1 стрък праз
  • 1 с.л. сушен розмарин
  • 1 ч.л. семена от копър
  • сол на вкус
  • 3-4 с.л. макови семена
  • 1 пакет суха мая
  • 600мл вода
  • зехтин за омесване

Ей хора!

Преди десетина години нямах компютър и като тийнейджърка, жадна за музика, преслушвах всеки диск, който ми попадне. Така се влюбих в Queen. Баща ми им е фен, както може да се очаква за мъж на неговата възраст, затова двата им диска с The best, ги знаех почти наизуст.

Но, явно или тази песен съм я пропуснала, или съм слушала твърде много другите ми 3 любими и тази не е успяла да влезе в главата ми. Е, вече се досещате по заглавието, че говоря за „Don’t stop me now“. Заслушайте се в невероятното изпъление на Фреди и най-вече- в текста. Пея го вече 5-и ден, вниквам в смисъла, усещам как ритъма на песенат раздвижда кръвта ми, а текста…текста! Той е безценен.

Този път няма да влагам лични истории в увода на рецептата (която е специална, ей!), защото искам да ви обърна внимание на текста! Вникнете в смисъла му и
Не позволявайте на някой да ви спира, защото искате да си прекарате страхотно, да летите, да се вихрите, да живеете!“

 

„Tonight I’m gonna have myself a real good time
I feel alive and the world I’ll turn it inside out – yeah
And floating around in ecstasy
So don’t stop me now don’t stop me
‘Cause I’m having a good time having a good time

I’m a shooting star leaping through the sky
Like a tiger defying the laws of gravity
I’m a racing car passing by like Lady Godiva
I’m gonna go go go
There’s no stopping me

I’m burnin’ through the sky yeah
Two hundred degrees
That’s why they call me Mister Fahrenheit
I’m trav’ling at the speed of light
I wanna make a supersonic man out of you

Don’t stop me now I’m having such a good time
I’m having a ball
Don’t stop me now
If you wanna have a good time just give me a call“

И така нататък.

Послушайте Фреди, аз го слушам. Ето и линк на песента, след това следва и рецептата, ако изобщо ви е до рецепти след тази песен!

А рецептата е за специален начин на печене на хляб-  предварително загрят съд с капак 🙂

Начин на приготвяне:

За да си направите този интересн хляб по тази технология, ви е нужна или дълбока тенджера с капак без пластмасови или стъклени части, или дълбока и висока тава и някакъв капак. Моето нещо е старо дъно на електрическа тенджера, а капакът е от някаква стара голяма тенджера, незнайно къде сега. Но ми вършат идеално работа!

Технология на печене на хляб в предварително загрят съд:

 

Всъщност…това е най-правилният начин за печене на хляб. Защо ли? Фурна за хляб се изгражда от камъни, които се напичат здраво, когато се запали огън. Омесеният и оформен хляб се слага на лопата с дълга дръжка и се слага в нагорещената фурна директно върху камъните. Така се постига тази коричка и изобщо…хубави неща се постигат, никак не мога повече да си измислям ☺
Преди време имах идея да си събера речни камъни, които да разстеля във тава, да нагрея и на тях да си пека хляба. Още не съм се отказала, но пословичното ми забравяне е голяма работа, ей!

 Хляб с моркови и праз

Тъй, как сега обаче да направим по-лесното нещо: взимате си дълбокия съд, намазвате с олио по дъното и стените и го слагате, барабар с капака във фурната на 230 градуса. Хляб, знаете, се пече на толкова градуси в началото.
Втасалото тесто се изсипва в нагорещения съд, без много много да го разстиляте, затваряте отгоре и слагате бързо във фурната. Не бива да има дълго изчакване, за да не пада температурата.

Хлябът, в зависимост от брашното, колко е меко и втасало тестото, а и от фурната, се пече около 30 минути на 230 градуса и после от 10 до към 20-25 минути на 200 с или без капак- по желание. След това се оставя за малко да изстива във фурната, изважда се и се обръща върху решетка за изстиване и се завива с кърпа.

Как да познаете, че хлябът е изпечен добре: чукнете по долната страна на ляба, ако се чува тъпо ехтене- изпечен е. Както се проверява и диня, и друг път съм ви писала.

Хлябът не се реже докато е топъл, най-добре е да се яде след 8-9 часа.

За днешния хляб: ползвах смес от няколко вида брашна, това е от значение при мен, защото бяха много пълнозърнести и смлени на каменна мелница. Затова тестото ми беше по-лепкаво от обикновено, втасва по-бавно, структурата е по-груба. Но аз така и исках.

Вие можете да ползвате само пълнозърнесто, да сложите ръжено, царевично, овесено и т.н.- както си прецените.
Ще ви трябват около 3/4 пакет с 600мл вода.

Празът се нарязва на ситно, морковите се настъргват. Добавят се към брашното и с пръсти се омешват добре, за да няма буци от моркови после. Добавят се сол, подправки, макови семена и мая. Да, не съм фен на маята, но още по-малко съм фен на прекалената святост, която аз лично смятам за нездравословна и излишна. Винаги предпочитам квас, но ми се случва да меса и с мая 🙂
Излива се водата и се омесва меко, но нелепнещо тесто. Доомесва се в брашно и се слага в купа. Тестото се покрива с домакинско фолио и се оставя на топло за около 2-3 часа.
Премесва се в зехтин добре, отново се завива с фолио и се оставя поне 2 часа.

Хляб с моркови и праз

След това следвате технологията за печене на хляб в предварително загрят съд с капак- втасалото тесто вземате от купата с намаслени ръце, не го оформяте или месите, просто го слагате в съда за печене и му правите разрези с нож по желание.

Сега остава само да чакате 🙂
Нашето чакане си заслужаваше и мой Тодоран тая сутрин закусва хляб, опечен по този начин и беше доволен. Сега и аз ще ида да се надоволствам на парче хляб с тахан и салата 🙂

 

…и не забравяйте песента!

 

Хляб с моркови и праз

Продуктът беше добавен в количката ви!