♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Кокосова приказка с лимонов привкус

Състав
  • 3/4 ч.ч. фини овесени ядки
  • 3/4 кокос, фино смлян
  • 3-4 с.л. бадеми
  • 3-4 с.л. годжи бери
  • 3 лимона
  • 4-5 с.л. мед
  • 2 с.л. розова вода
  • 1 ч.л. махлеб
  • 100г кокосово масло
  • кокосови стърготини за овалване

Тази приказка ще посветя на всички малки лакомничета, които обожават бонбони, приказки и всичко, което звучи потайно и интересно!

За мамите им пък има след-приказна част, която представлява правенето на бонбоните, на татковците се пада трудната задача да счупят кокосовите орехи.

Ако вашият малчо предпочита купени бонбони и сладкиши и отказва домашните, прочете му тези редове някоя вечер и опитайте отново!

Да започваме!
☼☼☼

Имало едно време едно Кралство, в което царяло мир и любов. Това било най-малкото Кралство на света- имало замо един замък с високи кули, едно езеро с лебеди, една люлякова гора и една поляна с овчици. Кралят и кралицата били най-добрите хора и се грижили за малкото си поданици с много любов. Всяка събота празнували, знаели рождените дни на всички поданици  и им подарявали подаръци.

Един ден обаче се случило нещо много, много странно. Принцесата, която била много добро и послушно дете, изведнъж отказала да се храни! Кралят и кралицата се уплашили за чедото си, викнали най-прочутите лекари и знахари, но всеки им отговарял, че е безсилен и не може да помогне.
Още по-странно било, че младата принцеса тичала из полята още по-бързо, борела се с другите деца и винаги ги надвивала, не се уморявала и винаги заспивала с усмивка.

Кралското семейство и никой от двореца не проумявали как това е възможно и поставили стража на вратата на принцесата, за да разберат какво става, но и това не помогнало.

Така минали години…принцесата от малко момиченце се превърнала в красива млада дама, която тичала дори по-бързо от офицерите, можела да се изкатери по най-високата кула на замъка и все още не хапвала нищичко!

Кокосови бонбнои с лимон и махлеб

Когато дошъл моментът да се ожени, много принцове идвали да й искат ръката, но всички се страхували от нея! Казвали на Краля и Кралицата, че ако тайната около принцесата не се разкрие, те няма да се оженят за нея.
Но не щеш ли, един ден на портата на замъка дошъл принцът на най-далечното кралство и поискал ръката на принцесата.
Кралят и Кралицата били много щастливи, че се е намерил жених за дъщеря им. Но понеже били честни и добри хора, предупредили принца за силата на своята дъщеря. Той само се усмихнал, помолил ги на следващата сутрин да го събудят много рано и да организират състезание!

Речено-сторено!
Още не било изгряло слънцето, когато  принцът и принцесата застанали един до друг. Трябвало да се състезават да обиколят замъка 10 пъти, да се покатерят на кулата му 3 пъти и да преплуват езерото с лебеди.

Състезанието започнало и още в началото принцесата надбягала принца. На седмата обиколка на замъка обаче, той решил да се скрие в един храст и да наблюдава принцесата. И що да види!

Всеки път, когато принцесата се скриела от хората, тя изваждала от тайно джобче на роклята си нещо, увито в розова хартия, изяждала го и продължавала. Принцът се изхитрил и когато принцесата пак минала от същото място, той я пресрещнал и й казал, че ако не му покаже какво крие в джоба си, ще разкрие на всички тайната й!

Тя се смутила ужасно много! Не искала никой да разбира тайната й, затова бързо извадила розовото вързпоче и го дала на принца.

Той го развързал и вътре намерил кокосов бонбон, който ухаел много вкусно и на момента го изял. Никога преди не бил опитвал толкова вкусен бонбон и малко след като го изял, се почувствал по-силен и здрав!

Той обещал на принцесата да не казва на никого за тайната й, но понеже толкова много харесал бонбоните я попитал от къде ги взима…

„Тези бонбони са вълшебни!“- казала тя-“ Всяка вечер, когато слънцето залезе се появява по един в джоба на роклята ми и винаги, когато почувствам глад, жажда ли умора, се появява още един! С тези бонбони аз съм здрава и силна и никой не може да ме победи! Но съм тъжна, защото не знам как се появяват и кой ги прави! Тъжна съм, защото не мога да му благодаря! Ако ми помогнеш да разбера от къде идат тези бонбони, ще се оженя за теб!“

Принцът бил изненадан от историята на принцесата и й обещал, че след 3 дена ще намери кой й изпраща тези бонбони. Прибрал се в кралството си и написъл заповед до всички готвачи по света! Заповедта била всеки от тях да приготвя най-вкусните бонбони, които може, а победителят щял да бъде богато възнаграден!

Още на другия ден запристигали кутийки с бонбони, всички хубави и вкусни, но нито един не приличал на тези на принцесата. На третия ден, когато срокът му изтичал, се появил и последният бонбон… той бил докаран от млад и неизвестен готвач. Бил увит в розова хартийка и когато принцът го опитал, веднага познал вкуса! Виканл готвача при себе си и му заповядал да разкаже как е измислил рецептата!

Кокосови бонбнои с лимон и махлеб

„Една вечер“-започнал той-„докато правех торта, изведнъж видях, че в кухнята няма нито мляко, нито захар- всичко беше изчезнало като на магия! Аз се притисних как ще намеря мляко по това време, защто за другия ден трябваше да направя торта за херцогинята. Когато се бях отчаял съвсем, на вратата почука едно малко момиченце. Тя ми даде измачкана бележка, на която пишеше някаква рецепта, но още преди да я прочета, тя беше изчезнала. Върнах се в кухнята и прочетох рецептата, която пък беше за бонбони. И що да видя- на масата имаше един куп продукти- кокоси, лимони, мед, бадеми…всички те бяха за бонбоните. Направих ги и отново почука малкото момиченце. То ме помоли да й дам половината бонбони за да й благодаря,а другите да поднеса вместо торта и така и направих.
Така всяка вечер- правя бонбони и давам половината на нея. Един ден ми стана много любопитно коя е тя и я попитах. Тя ме погледна и ми даде втора бележка. На нея пишеше следното:
„Аз съм малката фея на най-малкото кралство на света! Моята задача е да пазя принцесата и да й намирам най-хубавата храна на света! Всеки път й слагам в джоба по един от твоите бонбони, а когато се уверя, че тя се ожени за принц, който да се грижи за нея и да я обича, ще престана да й нося бонбони, понеже няма да има нужда да я пазя! “

Принцът благодарил на готвача, дал му наградата и се приготвил за път.
Когато пристигнал при принцесата й казал, че ако се оженят, той ще й каже от къде идват бонбоните.
Тя се съгласила и те веднага се оженили пред погледите на щастливите Крал и Кралица!

На другата сутрин принцесата нямала бонбон в джобчето си, за първи път седнала на закуска със семейството си и всички били благодарни на принца!
Когато заминали на сватбено пътешествие, той я завел в кухнята на младия готвач и й показал откъде идват вкусните бонбони. Тя била безкрайно щастлива, защото можела да му благодари! Поискала рецептата за бонбоните, готвачът й я дал, а понеже принцесата била много добра и мила с всички, споделила как се правят най-вкусните бонбони на света!
От тогава, всяка принцеса и принц на света ядяли от тези бонбони, а рецептата се знае от всички!

…но и аз ще я напиша!

 

Кокосовият орех се настъргва на ренде или се смила в купата на кухненски робот.
/може да го замените и с кокосови стърготини, няма да е пробелм и ще спестите време/
Лимоните се обелват, почистват се от семките и се изстискват добре /аз ги пасирам, защото не обичам да изхвърлям пулпата им/.

Бадемите се нарязват или смилат наедро, плодовете годжи бери се нарязват на половинки.
Всички сухи съставки се объркват в купа, добавят се розовата вода, сокът от лимоните и разтопеното кокосово масло.
От сместа се правят топки, големи колкото орех овалват се в кокосови стърготини и се нареждат в хартиени чашки за бонбони. Може да се съхраняват в плътно затворена кутия в хладилник повече от седмица.

Да си направим бонбони с децата

Забележки:

Розовата вода може да се пропусне, макар че комбинацията й с кокос е безценна!
Махлебът е тайната тук ♥ Махлеб може да си намерите от арабските магазини на Женския, както и от магазинчето за подправки на ул. Иван Асен.
Бадемите може да се запекат леко, за да имат по-силен аромат. Аз държа да са сурови и не го правя.
Медът е според сладостта, с която сте свикнали. Възможно е да увеличите дозата.

И още нещо…тез бонбончета са съвсем лесни и съветвам всички мами да включат и дечицата в правенето на топките и овалването в кокосови стърготини.

Бонбоните могат да бъдат декорирани като пиленца ☺ По едно годжи бери за човка, по двечки карамфилчета за очета и 1/2 кръгче морков за гребенче на пилчето.

Пилета бонбони

 

Продуктът беше добавен в количката ви!