♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Да започнем деня: Крем с киви и какао

Състав
  • 1 банан
  • 2 кивита
  • 2-3 с.л. тахан
  • 2 ч.л. какао
  • 2 ч.л. овесени трици
  • 1-2 ч.л. пшеничен зародиш
  • 1-2 ч.л. ленено брашно
  • малко вода или плодов сок
  • по желание- какаови зърна

Да говориш за ползата от закуска е като да се опиташ да изумиш литературовед, че „Под игото“ е написано от Вазов.
И понеже според мен всички, четящи ваниловия сайт са по-малко или повече „литературоведи“, хич и няма да ви обяснявам, че е хубаво да се закусва хубаво.

А може би е добре да го кажем пак:
„Хубаво е да се закусва хубаво“!

Преди да откажа млечните продукти, редовно закусвах кисело мляко с овесени ядки и ябълка. Или нещо с мляко. Не можех да си представя, да си развинтя въображението изобщо, че това съвсем не е единственото ядливо нещо сутрин и ето ме сега- 1-2 години след това, за закуска редовно си правя такива бъркотии, че днешната рецепта ще е една малка частичка, т.к. съчетанията са безброй. Е…добре де- по време на пости си правих мюсли с боза. Не беше зле.

 

Впрочем…все повече се убеждавам, че млякото е възможно най-лошата за човека храна. Има дори доста хора, които консумират месо, но съзнателно не искат и да чуят за мляко. Днес попаднах на интересен сайт с множество информация, научи изследвания, доклади, писма и т.н. Не ми беше нужно да го чета целия, защото нямам нужда някой да ме убеждава, но на вас може да ви е интересно. Ето и самия сайт ; много интересно ми стана и едно писмо, в което се разказва за рака от гърдата и колко просто и ясно е, че ракът има връзка с консумацията на мляко. Ще е интересно за повечето вегетарианци да прочетат, че:

On Monday Beatlemania comes to New York for a Linda McCartney memorial
service.  She was a breast cancer victim, a vegetarian activist who
endorsed the consumption of milk and dairy products.  Did Linda know
that cow’s milk contains a hormone that is the key factor in the growth
and proliferation of every breast cancer?  That hormone, insulin-like
growth factor-I (IGF-I), is an exact match between humans and cows.  Did
Linda or her oncologists realize that every twelve-ounce glass of milk
doubles the amount of this naturally occurring growth hormone in her own
body, a hormone that makes existing breast cancers grow?  Did Linda know
that one percent of women between the ages of 40 and 50 are clinically
diagnosed with breast cancer but that nearly forty percent of women in
that age group have existing cancer in their breasts... waiting to grow
... waiting for something to light that "fuse" of magnificent cellular
proliferation?

Ако някой има нужда от превод- да ми пише.

Крем с киви и какао

Та…да не се изместваме от темата и да не загрозяваме хубавата идея за хубава закуска. Просто исках да споделя с вас какво прочетох и понеже в семейството ми двама човека са жертви на рак, много искам тея неща да се знаят! А не да се следват стари навици, да се гледат реклами, да се подхранва огромната кравешка индустрия. Точка по тоя въпрос.

И сега за закусището!!!
Ами мисля да ви напиша какво може да има в крема още, кое с какво да заменим. Не мисля, че ще ви изненадам особено, но пък може да ви дам някоя и друга идея. Просто ви давам една от най-любимите си комбинации!

И все пак- кое й е важно на закуската? И аз не знам…да е лека? Да е засищаща? Да ни дава минерални вещества, фибри, белтъци?
Според мен е най-важно закуската да ти я направи някой друг…дори филиики с лютеница са ми вкусни, ако не съм си ги мазала аз 🙂 Но за тях…какво да им пиша, като даже лютеницата не знам как се прави 🙂

Начин на приготвяне и вариации:

За тази невероятно трудна рецепта се изисква само да нарежете и смачкате банана, да добавите тахан, сухите съставки и толкова вода, че да се получи не много гъст крем. Добавяте и нарязаното киви и воала!
И чаша кафе/чай/вода.
Защо кафе? Защото обожавам аромата му, напомня ми дните с баба, харесва ми, че е горчиво и някак ми шепне на ушенце „Един нов ден започна и е само твой“.
Защо чай? Защото има много и все хубави видове, защото ми е уютно да си сипя горещ чай, ала…не винаги обичам да го пия сама. Много ми е приятно да пия чай с Тодор, с майка му, с баба, с Жаси. Обичам и лимонче да има, но не е задължително.
И защо вода? Абе ей…я не ме питайте такива неща! Вода си се пие по принцип.

Крем с киви и какао

Сега за вариациите на крема:
-ако нямаме банан, може да го заместим с авокадо, райска ябълка, пъпеш, малини, боровинки, мека круша. Но и може да пропуснем.
– в сухите съставки можем да слагаме всевъзможни неща: овесени или други ядки, мюсли, сушени плодове, ядки, семенца, различни видове трици, пчелен прашец, рожков, мака, инка, ванилия и т.н.
-вместо киви- каквото се намира. Стига да ви харесва комбинацията с по-горните.
– тахан- можете да пропуснете.

Много обичам какаови зърна. По 5-6 на ден, на закуска. Счуквам ги в хаванче и ги обърквам с крема. Хубаво е да ядем какаото с плод с много витамин С. Кивито е идеално за целта. Знаете защо- желязото се усвоява от организма при наличие на витамин С.

Други идеи за закуска има тук

А понеже е 7 вечерта, мисля да направя вечеря. Ей това му се казва кръговрат на рецептите. Един ориз с гъби, джоджен и чесън и зелена салата, мммм ☺

Продуктът беше добавен в количката ви!