♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

„Българско уасаби“ или сос от хрян

Състав
  • 3-4 коренчета хрян ( около 3-4 с.л. обелен и настърган)
  • 1 малка зелена ябълка
  • сокът на един лимон
  • 4-5 с.л. сусамово олио
  • шепа орехи
  • 3-4 ч.л. сол

Аз не съм особена почитателка на сушито, освен на побългареното- лозови сарми с ориз ☺
Но като виден фен на всевъзможни люти храни, няма как да не обичам уасаби.Или може би има- от лакомия ли, от апетит ли, ама никога не мога да сложа толкова малко уасаби на виличката си,та всеки път изпитвам волята си да си мълча, а сълзите ми си се стичат по бузите тихичко…

Но и това не ме спира и пак, пак! си слагам на лозовата сарма и резултатът е отново налице. Усещам ужасно парене на небцето, в гърлото, носа, някъде към ушите, в тила, гърлото, в крайчеца на косата ми, обиците и най-накрая в стомаха!
И ми харесва.

Но май само на мен ми допадат тези изстезания, затова реших да направя едно „Българско уасаби“, тоест сос от хрян с поносима лютивина.


И едно предупреждение– ако имате чувствителен стомах, в никакъв случай не яжте хрян на гладно!

Няма смисъл да се мъчите ☺

Ако си мислите, че като белите лук ви люти на очите….то ще мислите другояче, като обелите и настържете хряна! За това- ако имате как да го смелите, ще си спестите няколко сълзички ☺
“Българско уасаби” или сос от хрян

Начин на приготвяне:

Да кажем, че вече сте свършили с плачливата процедура; всички съставки се слагат в купата на кухненския робот. Ябълката е за да смекчи лютивината, а аз предпочетох сусамово олио, защото има най-ненатрапчив аромат.
След като се сдобиете с еднородна белезникава и ароматна смес, затоврете в бурканче и оставете в хладилника ☺ Сосът може да трае седмици.

И още едно предупреждение– хрянът губи аромата и лютивината си при термична обработка, тъй че слагайте от соса само в изстинали ястия.
И да ви подсетя- този сос е от серията „За домашно„, т.е. разни основни сосове и продукти, които да съхранявате повечко време и после да ползвате наготово в други рецепти.
За останалите домашни приумици, ето това е мястото за справка☺
 

 

Продуктът беше добавен в количката ви!