♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Хляб за Българи! /хляб с покълнала ръж и булгур/

Състав
  • 1 и 1/2 ч.ч. покълнала ръж
  • 2 ч.ч. сварен булгур
  • 400-500г пълнозърнесто брашно
  • 2 ч.л. сол
  • 2 с.л. с връх тъмна меласа
  • 1 пакет жива мая
  • зехтин за разточване

В пред-предпоследния ден от престоя ни далеч от родината, се срещнахме с дузина млади хора, споделящи нашите виждания и идеи, милеещи за България и непонасящи бездействието! Тези хора тук се борят. Борят се за родината си както могат- имат страници във Фейсбук, където промотират Български стоки и ценности, едно от момчетата стои зад  „Как да спрем убиването на планетата ни“, организират и участват в мини-протести, за да изразят и подкрепят съгражданите си дистанционно!

На такъв „мини-протест“ бяхме и снощи. Всички знаят за абсурдния Закон за горите и за още по-абсурдното мълчание от страна на btv.  Негодувахме чрез плакати и символично залепени с тиксо устни срещу мълчанието на голямата медия и изкривяването на истината по угоден някого начин…

Срещата беше супер! Радвам се, че се запознахме с тези хора, макар и късно- два дена преди да отлетим и кацнем на мила и родна Земя! Но вече се познаваме!

Научихме още едно нещо- Не е важно къде си…важно е какво носиш със себе си! Идеи, мечти, устрем! Упоритост и сила!

Срещата протече..по български ☺ Първо бъбрене и демонстративните снимки, след това си взехме по една биричка и седнахме в една градинка… Не исках да ходя с празни ръце. Исках да направя нещо символично- не да ни нахрани, а да ни сплоти и обедини! Макар че утре аз и Тодор няма да сме тук….важното е, че всички чупехме парчета от един хляб!

Българска среща в Лондон

Хлябът се хареса на доста хора ( май на всички или поне така казаха). Вече двама човека искат рецепта, а понеже аз ако не я напиша скоро, ще загубя сладкото чувство от българската вечер, реших да отложа опаковането на багажа с няколко часа, за да снимам втория хляб, да подготвя снимки и да напиша тези редове.

Ох..а най не обичам да подреждам багаж!

Този хляб по структура прилична на познатия хляб Бонус, т.к. е с цели зърна.

филийки пълнозърнест хляб
Рецептата е базова. Някои продукти могат да се заменят или пропуснат. Но който държи да си направи същия този хляб, който „сплоти“ дузина българи в едно, трябва да следва стриктно указанията ☺

Начин на приготвяне:

Ръжта се покълва. Дължината на кълновете трябва да е около 2-3mm. Може да се улесните, ако просто я накиснете в една паничка за около 48 часа на хладно.

покълнала ръж

Булгурът се сварява, като времето за варене трябва да е наполовина от указаното на опаковката. Оставя се във водата за около 15 минути, за да набъбне и след това се отцежда добре.

В купа се забърква живата мая с няколко лъжици брашно и топла вода. Оставя се за половин час, за да шупне.

В друга купа се смесват булгура и ръжта. Прибавят се солта и меласата и се обърква.
Ако не сложите необходимото количество сол, хлябът ще е блудкав.

ръж и булгур

В купата се добавя и маята, около 1 ч.ч. допълнително вода и брашното. Тестото се меси, но не бива да е твърдо, т.к. няма да може да се изпече добре.

Сипете няколко лъжици зехтин на плот, намаслете ръцете си и преместете тестото там. Оформете в желаната форма и преместете във формата. От това количество при мен се получи една питка и един по-голям хляб.

Оставете на топло да втасва за около 30 минути. Предварително загрейте фурната на 220ºС.

Хлябът се пече около 20 минути на висока, а след това около 30 минути на ниска температура.

Български хляб

Съвет: за да се изпече по-добре хлебчето, ако е по-дебело,  то най-добре го печете по указания начин, след това отделете от формата и го върнете обратно във фурната, като го сложите на решетката  „с главата надолу“. Така ще може да изсъхне по-добре.

Хлябът се завива в кърпа, когато е готов…

Има ли нужда да казвам, че за такъв хляб най си върви да го поръсите със сол?

Хляб със сол

Е добре де…с шарена сол е още по-вкусно! И още по-нашенско!

Българийооооо, ида си! Ида си след един ден!!!♥ 

Ванилка

Продуктът беше добавен в количката ви!