♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Здравословно, сладко и вкусно – защо не (интервю)

Имам удоволствието да ви се представя с едно интервю, взето от агенция БГНЕС. Ще препиша текста тук и ще сложа линк към интервюто с мен. Можете да пропуснете текста, защото е извадка от самото интервю, но пък е по-съкратен вариант 🙂

 

Можете да се насладите на лилавия цвят на опашката ми, който е прекрасен пример за това колко са „безвредни“ хранителните бои. Защо ли? ☺ Защото си боядисах косата със степ за пиене! Не пада след n на брой къпания… Вадете си изводи колко са хубави онези цветни кремове, теста, напитки и украси за торти.

Междудругото, това е първото интервю, в което си разбирам какво говоря (вероятно говоря по-бавно, защото съм леко уморена) и за това и го споделям с вас тук и сега 🙂

 

Ето линк към ВИДЕОТО 🙂

Enjoy!

 

 

 

„Радвам се, че вече има много хора, които се интересуват какво“ слагат в устата си, макар и на малко по-висока цена. Това каза за БГНЕС Ваня Иванова, собственик на Сладкарско ателие за хора с претенции „Vanilla Kitchen“.

Vanilla Kitchen не е просто поредната сладкарница, а първата изцяло здравословна сладкарница в София.

Сладкарите в нетипичната сладкарница не използват никакви оцветители, консерванти и изкуствени аромати, като аромат „капучино“ или „кафе“. Всичко, което се вижда по витрините се прави на ръка, няма заготовки, като се използват най-хубавите суровини, които се намират на пазара в момента. Освен това, не се използват животински продукти, освен бял шоколад, който изрично се обозначава. Използват се и много ядки, семена, а пък за украсата се предпочитат сушени плодове. Един от принципите на сладкарското ателие е да не се употребява захарно тесто със синьо, зелено или червено за украса. Държи се на хубави пълнозърнести брашна, като освен пшенично се използва ленено, царевично, кокосово, оризово, нахутено или брашно от просо. За кремовете пък се използват четири вида тахан, сезонни плодове, сладка със 70% плод в тях, качествен белгийски шоколад без хидрогенирани мазнини.

Всяка една рецепта, която се предлага в здравословната сладкарница е лично измислена от нейната собственичка. Всяка рецепта е била тествана многократно, защото едно е да печеш сладкиши вкъщи, друго е да ги правиш професионално в по-големи количества. Засега сами си мислим рецептите, някои се получават, някои не, разказва усмихнато Иванова.

Един от най-големите специалитети на сладкарницата са браунитата, от които има цели четири вида – брауни с череши, брауни с фъстъчено масло, брауни с лешников тахан и брауни с бял шоколад или „Блонди“.

Най-много Иванова се гордее със суровите бонбони, наречени „Коприна“, които се правят със смокини, тахан и кокосови стърготини, както и с два вида много хрупкави бисквити.

Освен нетипичните сладкиши, Vanilla kitchen предлага и също не толкова стандартни напитки, като кафе с оризово, соево, кокосово мляко или розов сироп, „Шокофея“ или кафе с шоколад. Също така се предлага топъл шоколад, който се прави от седем продукта, които се смесват на момента.

„Сладкарско ателие за хора с претенции“, ателие, защото сме много малък екип и в никакъв случай не правим големи партиди от торти или от други сладкиши. Хора с претенции, защото сме на принципа, че всеки човек е уникален и всеки сам определя какъв да бъде сладкишът му. Слушаме какви са претенциите на хората, като претенции могат да бъдат и деца с алергии, тоест хора, които са претенциозни, относно глутен, казеин или ядки, претенции в добрия смисъл на думите, заяви Иванова. Специално за хората с алергии се предлагат безглутенови бисквити, безглутенови торти, които се правят по поръчка.

Тя обясни, че сладкарницата е едно естествено продължение на сладкишите, които правела по поръчка и на блога, който има с рецепти. Реших, че това е моето нещо и няма друго, което искам да правя. Просто няма друга алтернатива, когато си влюбен в правенето на сладкиши, каза създателката на здравословната сладкарница, връщайки се назад във времето на нейното създаване.

Ваня Иванова разказа още, че има интерес към сладкарницата. Въпреки това остава правилото, че много българи търсят голямо количество храна, но за много ниска цена. Много хора сравняват цените ни с тези в кварталния магазин, като място за сравнение – няма, добави сладкарката. Иванова сподели, че всичко умерено с мярка е полезно.

Определението за полезна храна е чиста и натурална, без никакви синтетични аромати и най-вече приготвена с желание. На никой не му става тежко от едно парче торта тук, напротив – много хора казват, че след едно парче торта се чувстват заситени, похвали се собственичката. И както казва Ваня Иванова – наслаждавайте се на храната. “
БГНЕС

Продуктът беше добавен в количката ви!