♥ Vanilla Kitchen е ПОБЕДИТЕЛ в категория "Десерт" в наградите на Бакхус "Ресторант на годината 2023" ♥
Вход
Количка

Колко скъпа е евтината храна?

Минаха 5 месеца от отварянето на Ванилницата.

Това за мен са много промени- ходене на „работа“ всеки ден, много, ама много отговорности, неспане, умора, по-малко свободно време, което искам да прекарвам или в природа, или да спя. Има и позитивни промени, разбира се! Запознавам се с много хора, имам шанса да правя по много и нови сладкиши, ставам по-отговорна и ценя времето си повече и да не забравяме, че съм много щастлива и се чувствам по-пълноценна от всякога!
Защо обаче пиша това сега? Защото искам да ви разкажа една история, която може да има две лица. Първият облик на историята ми е от моята гледна точка относно храната, хубавата храна, цената й и цената на здравето, което толкова лесно… за 5 месеца се губи.
Вторият облик е от гледна точка на клиентите, които нямат представа каква е идеята на Ванилницата и според тях ако едно брауни е 3лв, а еднва вафла е 30 стотинки, значи ние (разбирай- аз) сме обирджии, имаме 1000% надценка и искаме да „цакаме“ хората, защото то „все е сладко, нали?“
Ще ви споделя как аз, от позицията на клиент и консуматор, горчиво пострадах, защото не исках да си призная, че за да работи една машина в изправност, й е нужно хубаво гориво. А цената няма как да е ниска. Със сигурност знам, че хората, които оценяват Ванилницата и места като нашето, дори ще ми се поскарат за следващите редове 🙂

DSC05790

Ще ви разкажа защо е скъпо да се храниш с евтини храни. Или поне за мен излезе скъпо…по-скъпо в сравнение ако бяха давала по 20 лева за храна на ден за 5 месеца!

Всичко започна, когато отворихме. Многото работа, задачките, които все изкачаха по кое да е време, късното прибиране вечер, нула време за готвене у дома или за пазаруване. Като виден дегустатор…а и просто защото нямах време да отделя за нещо друго, често обядът, вечерята и закуската ми се състояха предимно от бисквити, плодове, тахан, ядки, пак плодове, пак бисквити, трюфели и … евентуално хляб с тахан, ако някакси е попаднал при мен хляб. Случаите, в които обядвах и вечерях с нормална храна ( салата, варива, бобови) се брояха на пръсти.
Всичко наред си беше 🙂 Имах енергия, ходех на танци, че даже по 2 часа изкарвах, видимо отслабнах и какво по-хубаво от това 🙂
Във Ванилницата постоянно измисляхме нови и нови рецепти, всички много си ги харесвах, всяка нова бисквита я „дегустирах“ поне по 6-7 пъти. А пък като имаме Петушки и Рожкови Таханки, стой та гледай бисквитеното чудовище в действие!

Мина се и вторият, и третият месец… нещо започна да не ми е много добре. Казвах си- то е от преумора.
Същата тази преумора, заради която посягах към шепа трюфели, защото нямах сила и енергия ( в 12-1 през нощта), за да продължа…
Ходех на танци, скачах по много, карах колело, но някакси мускулите ми не се възстановяваха. Усещах вдървеност и умора 2 дена след танци, усещах как искам поне 3 бисквити и двойно кафе, за да имам сила.
Е да де, ама и след тройно кафе и 2 бисквити нямах.

Проблеми със стомаха и корема от много години имам. То…това е от оня период, в който прекалявах с храни с високо съдържание на фибри ( да, и това е опасно!). Имам и лека фамилна обремененост. И ето, че тези проблеми се събудиха и решиха да напомнят за себе си. Темата е малко интимна, но мога да ви кажа, че комбинацията „стрес+липса на сън+липса на сурови зеленчуци, качествени белтъчини и твърде големите количества ядки и плодове“ е много вредна. Убедих се съвсем, че суровоядството, по-точно режимът с много плодове, фрешове и ядки не е за мен и че никога не бих се отказала от готвените ястия.

Хубаво. Реших да направя нещо по въпроса. Да си готвя във Ванилницата??- ааа не- малка ни е кухнята, като цяло не е редно да се смесват различни групи храни в малка кухня, а и …не ми се занимава, ако трябва да съм честна. Истината е, че е много по-лесно, евтино и удобно е да работиш от дома и съответно да се храниш у дома. Истината е, че за работещи хора не се оказва лесно да се хранят добре всеки ден, освен ако вечер след работа не се прибират за да си готвят за другия ден и да си носят обяд.

Бърза закуска с домати и маслини

До нас има две заведения, които предлагат храна за у дома.
От едното си взимах варени картофи, зелева салата и боб яхния, докато ми се падна огромна буца запържено бяло брашно в боба и не им видях вегетата  ( от метро, има Е-та, натриев глутамат и т.н.), с която си правят тавата с картофи. Е….редно ли е?! Спрях да си взимам от там каквото и да е. Цените им са изключително ниски ( картофите 200г са 90стотинки, бобът е например… 1,2лв) Не знам… това не е редно. Боб, в който няма и следа от морковче, от домати нарязани, да не говорим, че и чушки няма. Пък и ….не искам да ям брашняна яхния с боб. Нито натриев глутамат на картофите ми.
От другото заведение пак си взимам горе долу само това. Картофи и някаква салата. И крем супа. Твърдят, че няма сметана и аз само се надявам, че няма растителна такава. Там цените са нормални като за квартално бистро, но за човек, който не иска да яде сирене със съмнителен произход и яйца, от кокошки, които и ден слънчице не са виждали в живота си, менюто е това- салата и картофи. Нито белтъчини, нито хубави мазнини, нищо!
Ако приемем, че правят разни манджи с боб и леща- добре. Ама като има- старата песен на нов глас- брашно, запържен лук и доматено пюре…вероятно с глюкозен сироп в него.

Но, проблемът не беше в заведенията покрай нас, истината е съвсем друга… И чак сега свалям картите на масата.  И чак сега си признавам пред себе си…
Дълго време работех от дома, близо 3 години. Преди това си носех обяд от дома,  защото имах повече време след работа. Преди това пък работех по 6 часа. Винаги обядвах и закусвах добре, хапвах си сладкиши и ядки, но само веднъж сутрин и веднъж следобяд. Истината е, че не бях свикнала да давам пари за хубава храна. Не можех да си представя как ще дам 15-20 лева за храна. За бога?!?! Това са 50лв на седмица. Или 200лв на месец. Баба ми взима 120лв пенсия, аз като студентка карах с по толкова на месец…нещо не е наред… Нима работя за едната храна?!
Нещото ненаред бях самата аз. Самата аз, която си вярвах, че с ядене на картофи, зеле и от време на време хубава храна, например в неделя вечер,  ще съм добре и ще съм здрава и енергична… Да, много добре знам как се определя цена в сладкарница, аналогично е и в ресторант, но явно не исках да смятам и да мисля като зрял човек. Знам, че няма как да искам салата с кълнове и броколи за 4лв. И че за 1,2 ще купувам боб с брашно и брашно с боб и нямам и капчица право да изисквам повече!
Много късно го разбрах. Много късно… здравето ми не струва 20лв на ден. То струва много повече, дори няма цена. Цената, която струва увреденото здраве обаче, е висока и я плащам сега.

Съвет от Мацко

Проблеми със стомаха, жестоки болки в червата, подут корем, липса на енергия, лоша кожа, мускули, които се сковават и след малко натоварване, лошо настроение и дискомфорт.
Хранителни добавки- пробиотици, рибено масло, аминокиселини за запълване на острите нужди. Скоро ще се наложи да ходя по лекари и разни места… дали ще ми е е евтино ли? Не.
Плащам много повече от 20лв на ден.

Понякога се чудя как си го причиних. Нали уж разбирам, нали знам колко е важно човек да се храни добре, нали  мога да изготвя хранителен режим на 100 човека, а аз самата няма да го следвам?! Явно съм се надценила, решила съм, че съм свръх човек. Реших, че ядките, тахана и сладкишите могат да са достатъчни… За седмица, две, месец- да. Толкова е гратисният период, който тялото ми ми даде и ме изтърпя. След това започна да ми дава сигнали, че нещо не е наред и едва сега го чух!

Смених режима си. Или поне се опитвам, не става рязко, така и искам.
Започнах да си правя така наречените „смутита“- дума, която още ми звучи СМУТЕНО и се оказа такава. Мда, запалих се по всякакви комбинации, слагах зеленолистно задължително в смути-то си за закуска, докато не започна да ми се повръща от тоя вкус. Изобщо, писна ми от плодове, от банани, ябълки… само кивита, ягоди и грейпфрути понасям. И лимон.

Гледам всеки ден да хапвам нещо ферментирало. Разбира се- не ми се получава. Пия комбуча, взех гъба, та някога да си напрвя, намерих си козе сирене, което е зряло (съответно има онези полезни бактерии). Усещам невероятно добър ефект, когато пия пробиотици, но хубавите такива са доста скъпички, а се пият 3 пъти на ден. Би било чудесно да се яде истинско кисело мляко, но нещо не ме блазни,
За липсата на белтъчини- лично за мен, признак е, че след като изкача стъпалата на метрото, мускулите на краката ме заболяват и сякаш се вдървяват, а повярвайте- доста са здрави и тренирани.
Колкото и ядки и тахан да се ядат, не става така. Едно, че ядките трябва да се накисват, второ, че белтъчините не са пълноценни. Изпитвам зверски глад за яйца в момента, за сирене,  за кашкавал, за боб, леща, нахут…. Вярвайте ми- сънувах как си правя омлет с чушки, а хумусът ми от бакла го ядях направо от купата на пасатора и ми се ревеше от кеф! Изобщо, белтъчините не са за подценяване и е много опасно, ако се изпадне в белтъчен дефицит, особено ако човек е подложен на стрес и редовно спортува! А ако има намерение в близките години да ражда- моля, да се вземе по-сериозно!
Сега обмислям да си взема и конопен протеин. Не че не ми е вкусен, но трябва ли да се стига до хранене с прахчета, колкото и естествени да са те, за да се набавят необходимите вещества? Самата идея не ми допада, не че няма да си взема.
За мазинините…е- всички знаем за важните Омеги, най-вече Омега 3, която рядко се среща в менюто на съвременния човек. Има я в конопа, орехите, чията, лена и в рибата. Познайте 🙂 От растителен източник тя не се усвоява толкова добре и е вероятно да се налага да пиете чаши с ленено масло, за да си набавите цялата Омега 3. Значи така било, разбиха ми се вярванията… Е, това обяснява изключително сухата ми кожа в последните години, както и болезнения цикъл- липсата на правилните Омега 3. Сега всеки ден пия рибено масло…от нутрициониста го знам и от още… 10000-ина сайтове 🙂
Ся…въпроса с това дали да се яде риба или не- го оставям на вас, всеки да си прецени. Всички знаем, че рибите са замърсени (поне) с живак, а тези от развъдниците се хранят със смески, в които има и почерпка от антибиотечета. Пък ние не ги искаме, нали?
Хубаво де!!! Може да се потърси и качествена риба, ако разбира се искате тя да присъства в менюто ви.

Най-важното, което смених обаче, е начина ми на мислене. Качественият обяд, задължителната салата и качествен източник на протеин ще са задължителни. Твърдо не ми понася да съм суровояд. Взех си от баба домашни яйца. Хм. Добре ми действат. Наложи ми се да спра бисквитите с кафето. Е, намалих ги до една и хапвам доста сурови сладкиши. По-добре ми е 🙂 Ако дойдете в сладкарницата и няма- аз съм виновна 🙂 Лека полека започвам да ям на обяд нормална храна, макар че нямам апетит и дори в 3ч не ми се яде нищо сериозно.
Също така пия рибено масло. Надявам се след 3-4 месеца да се сдобия с нормална, нелюспеюща се и еластична кожа.
Пробиотиците са задължителни. Няма какво да кажа, освен, че ми излиза много по-скъпо, освен че ми е и неприятно да взимам всякакви таблетки и прахчета като някоя стара хипохондрична баба.

Хубавата храна си има своята цена и не бива да се подценява!
Дали е веган храна, дали са яйца, месо или мляко- без значение. Искате ли да се храните с истински, пълноценни и чисти храни, ще трябва да отделите повече на момента, за да не давате в пъти повече по-късно. Без съмнение, домашно сготвената храна си остава най-полезна и икономическиизгодна. Но сега, от позицията на работещ човек, виждам колко трудно е да се намира или приготвя такава.
Всеки може да прецени за себе си. Въпрос на ценности и време е. Аз вече си знам 🙂 На обяд ще си поръчвам храна, за която съм сигурна, че е истинска, че в салатата няма домати посред зима и че няма да ми се налага да ям запържено брашно с боб.

Призовавам всички мои читатели да обръщат повече внимание на храната си, да четат етикети, да пазаруват от малки производители, да търсят по-хубави храни на по-висока цена. Всичко това е инвестиция в здравето ни.

Весели майски празници! Ние ще сме на 4-дневен преход сред бури, сняг и урагани…ама кой ме пита 🙂

 

А ако искате нещо съвсем по темата- любимата ми статия тук!

 

Обсебен от манията "Здравословно хранене"

 

Продуктът беше добавен в количката ви!