Всички ние ставаме жертви на израза “Без захар”, успокоявайки жадното си за сладост тяло, небце и съзнание, че щом продуктът Х няма захар, значи наистина няма захар! А както знаем (съвсем иронична съм тук..) захарта е в основата на всяко зло, всяка болест и всеки излишен грам в теглото ни…


Реално дали сладкишите, които ни се продават като “Без захар” наистина са такива?
И дали наистина захарта е толкова вредна, че да трррреперим само като чуем думата “торта”?
И дали решението на проблемите с теглото (и самочувствието) се решават, като тотално спираме сладкото?

Това са 3 дълги теми, за които ми се иска да изложа мнението си и то да достигне до повече хора… Днес обаче ще имам време да се спра само на първата от тях.

И така – без захар ли са сладкишите “без захар”?

Човешкият мозък е устроен така, че да обръща внимание най-вече на основната информация, която му се подава, като например:

– четем заглавия в ярки и големи букви, а често малкият текст остава незабелязан
– когато има 5 табели на улицата и ние търсим обущар например, ще забележим табелите, които ни насочват към обущар и много вероятно другите – макар че сме ги видели и прочели, изобщо няма да помним какви са
– гледайки видео/филм, обръщаме внимание само на главната сюжетна линия и не забелязваме промяната в обстоятелствата. Направете си този тест, за да се убедите :)

В този контекст, когато нашето съзнание е на вълна “Искам да си хапвам сладкиши, но искам да са без захар, за да не ми тежи на съвестта”, ние сме много по-склонни да фокусираме/чуваме/четем единствено израза “без захар” или sugarfree, без да четем останалия текст.

И така, стигаме до основната причина да пиша този текст!
И тази причина е, че в последно време забелязвам твърде чести спекулации с вашето (и моето) съзнание на тема “без захар” и т.к. си ме знаете – аз съм белият рицар на справедливостта в бранша, се решавам да обърна внимание на нещо сериозно, което ви се продава за едно, но е съвсем далеч от истината…

“Без бяла захар”

Нашето съзнание чете/анализира горния текст като “Без захар”.
Мили хора – да използваш нерафинирана тръстикова захар е прекрасно – така правим и ние!
Но от гледна точка на хранителна стойност, енергия, съдържание на захар и гликемичен индекс на продукта – си е кръгла нула.
Дали е с бяла, кафява, розова или лилава захар – захарта си има твърдо 387 kcal на 100g и НЯМА друга форма на захарта с повече калории. И с по-малко микроелементи, но това е друга тема.
Когато хапваме сладкиш с бяла или кафява захар, за тялото ни няма никакво значение.
Тогава защо ние ползваме нерафинирана (кафява) захар?
Не – тя няма по-малко калории. Или добре де – 386 да са. Все тая.
Основното предимство на кафявата захар е, че процесът на избелване на захарта е сързан с използване на химически елементи, които НЕ са остатъчни в бялата захар, но лично според мен са вредни и съвсем излишни. А и е малко известен фактът, че захарта се избелва с прах от кости на животни.
Бялата захар би следвало да е по-скъпа от кафявата, но … маркетингът си казва думата и в момента чувал с кафява захар е с около 40лв по-скъп от чувал с бяла.
Друг плюс – ароматът на кафявата захар е ненадминат! Той ни дава това, заради което други “сладкари” ползват завидно количество синтетични ароматизанти в смесите си – дава ни аромат на естествено, вкусно и истинско и затова не се налага да ползваме почти никакви аромати, освен ванилия и етерични масла.

“Без рафинирана захар”

Същото като по-горе, но с нотка на високомерие.
Рафинирана захар = бяла захар. Но бяла звучи малко по-просташко.

“Без добавена захар”

Ах… любимото ми!
Ах, ах.. това е най-често ползваният израз, който производители ползват, за да се възползват от жаждата ни за десерт без калории. И който е юридически издържан, защото тея етикети не се лепят ей така по опаковки и витрини, ами си имат изисквания, за които по-добре да не почвам да пиша, че ще стане твърде дълго.

И така. Ще ви дам два примера.

Торта, направена от шоколад, брашно, яйца и мляко. Шоколадът е да кажем 70% от общото количество съставки. Ако приемем, че шоколадът е 50% какао, то значи съдържа 50% захар. Значи в тази смес за торта, захарта като химичен елемент е 35% общо.
Но тази торта МОЖЕ да се нарче торта без добавена захар.
Кое не е така?

Втората торта да кажем е торта Елиа.
Тя е направена от оризово и кокосово брашно, кокосова паста, фурми, банани, малини. Тя НЯМА добавена захар, но ИМА захар, която е съдържащата се във фурмите и бананите. Захарта като химичен елемент в торта Елиа е около 11%.

Е, и двете торти са без добавена захар, но всички виждаме, че Торта 1 съдържа не малко количество обикновена бяла захар, съдържаща се в шоколада. А торта 2 – Елиа, съдържа естествени захари от фурмите и бананите близо 3 пъти по-малко.

Терминът “Без добавена захар” се ползва най-често, когато се използват продукти, които съдържат ЕСТЕСТВЕНИ ЗАХАРИ, заради които в крайния продукт ИМА ЗАХАР. Но тя не е добавена отделно с лъжицата… Торти без добавена захар са торти, подсладени с плодове.
Но т.к. в България не се следи изкъсо за тези “Health claims”, много продукти ви се продават като “Без добавена захар”, но съдържащи не малко захар, скрита в шоколад, сладко или например агаве…

“Без захар”

Тук става истински сложно и въпросите могат да стигнат до съд, абсолютно сериозно.

Ето един възможен сценарий:
“Тази фурма съдържа ли захар?”
“Да. И по-точно една фурма съдържа около 80% захар”
“Да, ама това е естествена захар, ала бала…”
“Да, точно така. Бялата захар също е естествена захар, но се предлага БЕЗ останалите микронутриенти, които цвеклото или тръстиката ни дават”
“Но фурмите са по-полезни в сравнение с бялата захар”
“Да, така е. Защото освен тези 80% захар, съдържат и малко количество вода и немалко количество микроелементи, заради които всъщност казваме, че фурмите са по-полезни от захарта”
“Супер, значи мога да ям фурми без притеснения!”
“Е… можеш да ядеш фурми по 20, 30 наведнъж, но можеш ли да изядеш 20 лъжици захар накуп? А и ако имаш проблем с инсулинова резистентност, диабет, висока кръвна захар- дали ще ядеш фурми или бяла захар е все едно и също”
…..
Този сценарий може да продължи до безкрай. Реално фурмите имат захар, ама нали никой не я е слагал в самите фурми, се приемат, че нямат захар.
По принцип и по европейски регламент “Без захар” означава продукт, в който ПРОСТИТЕ захари са до 3г на 100г продукт. Като това са например ядки и семена, елда, краставици, фасул. Не и моркови, не и цвекло. Не и плодове!
Най-близко до истинските продукти “Без захар” са кето сладкишите, за които ние сме изчислили съставките така, че да има до 3г прости захари на 100г продукт.
(А знаете ли какво са прости захари? Това е друга тема :) )

Как обаче в България разбираме “Без захар”?


Много често за продукти без захар приемаме всички продукти, които са естествено сладки – всички сушени и пресни плодове, меласа, мед, агаве, кленов сироп, кокосова или палмова захар, захар от фурми, петмез – всички, абсолютно всички тези сладки продукти СЪДЪРЖАТ захар в различно количество! Затова е абсолютно глупаво да се “самоуспокояваме”, че не ядем захар, когато ядем сурова торта или суров шоколад, или нещо, което някой (дори и Vanilla Kitchen) ви е продал за “без захар”.
Да, продуктът е без доабвена захар и е редно само и единствено така да бъде наречен.
Отново според европейския регламент, подобни продкути трябва да се наричат продукти, съдържащи естествени захари (naturally occurring sugars). Но никой в Бг не се изразява така и затова си го караме през просото.

В този ред на мисли ние правим огромно количество торти, шоколад, десерти без захар и те са без добавена захар, но подсладени с плодове и/или мед.

И за десерт – истински продукти без захар – кето сладкиши!

Стигнахме и до мекото на хляба. Хем да ни е сладко, хем да не ни вдига кръвната захар.
Не говорим за повече или по-малко калории! Говорим единствено за наличие на прости захари или не.
(фибрите също са вид захари, наричат се сложни въглехидрати или сложни захари. Тяхното присъствие в диетата ни е абсолютно задължително, но калорийният им принос е нулев, т.к. не се храносмилат)

В идеалния случай Истински сладкиши без захар са единствено КЕТО сладкишите!
Това са десерти, в които НЕ участват никакви или много малко бери плодове; минимално количество шоколад със 70% какао; подслажда се с еритритол; не се ползват зърнени и бобови, които също съдържат прости захари.
Когато искаме да ядем сладкиш НАИСТИНА без захар, то можем да твърдим, че го правим, само ако ядем кето десерти.

И накрая, малко бонус информация: еритротолът е алкохол на захарта (кой е внимавал в часовете по органична химия, а?), който е 100% въглехидрат, но носи около 4kcal на 100г продукт, което е абсолютно нищо. Той има сладост, малко по-ниска от тази на захарта ( т.е. за да ви е еднакво сладък чаят например, ше са ви нужни 1 лъжица захар или 2 еритритол).
Не се метаболизира в тялото, изхвърля се през урината.
И както с всеки алкохол на захарта, не бива да се прекалява, т.к. може да ви развълнува коремчето :)

И един голям Извод!

Четете етикети и изисквайе ПЪЛНА информация за състава на сладкишите, които ви се продават като сладкиши без захар.
Тези дни разгледах сайтовете на доста сладкарници, продаващи сладкиши “без добавена или бяла захар” и се оказва, че нямат посочен нито състав, нито имат тези блянувани качества на сладкиши без угризения :)