Ако някога сте се интересували поне малко от здравословното хранене, знаете за важността на приеманите от човека мазнини, а в частност Омеги-те.
Омега мастните киселини (сложното наименование на мазнина) са незаменими за човека, защото не могат да се произвеждат от организма ни, но за сметка на това са ключови за човешкото здраве и съответно трябва да се приемат от външни източници.
Но това далеч не е всичко…
Омега мастните киселини се подразделят на 3, 6 и 9 омеги, от които най-безценна е Омега 3, която пък е труден характер и се подвизава в 3 разновидоности – DHA, EPA, ALA.
DHA и EPA са най-най-най-важните за човек и би трябвало всячески да се опитваме да ги вместим в диетата си. Дали под форма на хранителна добавка или като ядем храни, богати на тях, няма значение.

Омега 3 сурови квадрати

Вероятно 99% от четящите тук знаят, че рибата (най-вече мазната риба) е най-добрият източник за Омега 3 мазнини и в частност DHA и EPA.  Ала има един дълъг списък с предупреждения именно по този въпрос:
-омега 3 мазнините се разпадат при термична обработка
-рибата в днешно време е индустриализирана храна и е силно замърсена
-дали рибата, която ядем е прясна
-къде в хранителната верига се намира
-кога, как и къде е уловена и т.н.
Затова, абсолютно всеки нутриционист, както и аз, ви съветвам да вземате хранителна добавка Рибено масло, което обаче да е от ДИВА риба, по възможност дребна (т.е. назад в хранителната верига) и уловена на север… За себе си и семейството ми, аз се доверявам на три марки рибено масло, които не се предлагат в България и затова си поръчвам килограми по Амазон и давам и на Елиа, и на баба ♥

Омега 3 сурови квадрати

Това беше рибният увод към Омега 3 квадратчета, които обаче нямат нищичко общо с риба!
Но те са все толкова полезни и богати на безценните омега 3 и сега ще ви разкажа повече за тях и защо ги направих точно по този начин :)

В растителния свят също съществуват източници на Омега 3 мазнини, НО повечето семена съдържат омега 3 и омега 6 в съотношение, което понякога достига 1:10 в полза на Омега 6. Това съотношение не е вредно, но не носи полза за нас, макар че има и омега 3.
Полезното съотношение на двете мастни киселини е около 1:4 в полза на омега 6.
А кои са източници на Омеги в това съотношение?
Запомнете ги добре и се опитвайте да ги консумирате всеки ден!
Конопено семе
Орехи
Чия (съотношението тук е 3:1 в полза на Омега 3!!!)
Ленено семе

Аз съм огромен фен на орехите и конопеното семе, защото са местни и използвам тях в рецептата си.

Как ги хапваме у дома?
За закуска:  За Елиа редовно правя овесени ядки с някакви добавки. Най-често закусната й е овесени ядки, чия, орехи, коноп, масло и сирене. Аз често закусвам плодове с тахан и поръсени с чия, коноп и орехи.
В салата – като поръска на салата. На филийка :)
Или в сурови десерти! – да си дойдем на думата след този дълъг увод…

Омега 3 сурови квадрати

Причината да направя точно такива сурови квадрати е, че Елиа иска винаги да яде от това, което и аз ям и няма как да направя нещо с какао и с твърде много захар.
Принципът, който спазвам и в сладкарницата, когато пиша рецептите, го спазвам и тук – да е сладко, но и полезно!
В случая Омега 3 квадратчетата са богати на Омеги, фибри, плодова захар.

И искам да споделя колко е забавно да се готви с дете на година и четири :) Майки, включвайте децата във възможно най-много ваши занимания – това е най-интересната “игра”, най-много учат от вас и задължително обяснявайте всичко, което правите!
В случая, Елиа държи хартия за печене, аз я режа, тя я слага… Винаги й давам да помирише бурканите с подправки преди да ги сложа, давам й да бели чесън, да ми носи картофи от килера, да меси тесто, да бърка в брашно, да ми държи цедката за чая и така нататък! Опитайте! Става голяма бъркотия и винаги се налага здраво чистене след това, но няма по-забавно нещо!

С бебе в кухнята

Начин на приготвяне.

Буквално – като детска игра.
В кухненски робот се слагат орехи и белен коноп – смилат се. Добавят се сливите – пак.
Сместа се прехвърля в тава, застлана с хартия за печене и се натъпква добре с ръка или с лъжица. Заравнява се. И са готови.
В процеса на правене Елиа искаше да изяде цялата сурова смес, в последствие реших да сложа и кисел кокосов слой, защото това дете просто няма спирка :D
И затова квадратчетата си имат и глазура – направена е само от кокосова паста, мед и лимон…за да не прекаляваме дори и с полезното!

Приготвя се заливка (по желание е):
Кокосова паста, разтопена на водна баня, мед и лимон на вкус. Изсипва се и пак се заравнява.
Стяга в хладилник час, два.
Нарязва се, подрежда се в кутия и ето вкусен десерт за всеки ден и за всеки член от семейството!

Рецептата е базова и тръпи модификации: други ядки или семена, добавка на какао, на банани между основата и кокосовия слой и т.н.

Благодаря ви, че имахте търпение да изчетете всичко до тук ♥
Огромно удоволствие е за мен да споделям домашните си рецепти с вас!

сурови омега 3 квадрати

Ваня ☺