Тази събота, 29 април, във Ванилницата проведохме благотворително събитие за приюта за сираци на Отец Иван в с.Нови хан. А днес – неделя, събирахме и подреждахме, пазарувахме, откарахме всичко и си поговорихме с отчето. С дядо, както го наричат всички в приюта.
БЛАГОДАРЯ ВИ!
С Ваша помощ успяхме да съберем 363лв; да напълним ДО ГОРЕ три коли с грижливо опаковани, подредени и сортирани чинии, чаши, прибори за хранене, електроуреди, перилни препарати, храна!
Благодаря на Нели, която беше доброволец в събота и приемаше чантите и кашончетата с помощ :) А след това ги подреждаше по различни критерий така, че да е най-удобно за пренасяне.
Благодаря и на екипа на сладкарницата, който в цялата съботна лудница успяваше да прави торти, приема и изпълнява поръчки и да обслужва клиентите!
Благодаря и на АвтоИконом, които безвъзмездно предложиха помощта си – и да товарят, и да откарат всичките кашони и торби!
И на Вики, която ни даде карта за отстъпка за хипермаркет, така че да вземем повече продукти!

Със сигурност ще правим и други събития и за други каузи…
Винаги в такива моменти се сещам за хубавата мъдрост “Капка по капка – вир става”. Какво по-хубаво олицетворение на истиността й?

Публикувам албум със снимки във фейсбук.
Разгледайте ти! Толкова е мило да виждаш старанието на хората – всяка чашка, чиния..опаковани в хартия, за да не се счупят! Бурканчета с грижливо надписани подправки. Кашон с варива и консерви!

Хей! Дали да не дарим книги скоро ☺☺☺

С радост и удовлетворение:
Ваня, Тодор, Елиа

 

 

DSC05877
Всичко тръгна ето така, с един статус във фейсбук, с едно телефонно обаждане:

“Имам идея, която искам да споделя с вас, а вие може да споделите с ваши приятели…

Миналата седмица се обаждах в Дома за сираци на Отец Иван в с.Нови Хан.
До тук нищо интересно, вероятно и вие сте го правили и вероятно това се е случвало, когато съберете една, две торби с дрехи, които вече не желаете да носите и искате да дарите. И аз така. Хубава е идеята.
Но обаждането ми беше всъщност питащо – “Имате ли нужда от дамски, мъжки и бебешки дрехи?”
Оказа се, че не- както и предполагах. Отец Григорий обясни, че са затрупани от дрехи и няма нужда от повече.
Попитах го от какво имат нужда. Отговорът беше кратък – посуда и храна. Храна – ориз, олио, сол, захар, брашно, картофи, консерви и т.н. Най-основните. Посуда- всякаква – чаши, лъжици, вилици, ножове, тави, тенджери…

И ми хрумна, че би било чудесно да им занеса каквото мога. А то не е малко. Поне 2 чаши, които стоят в шкафа “за всеки случай”, поне 4-5 чинии, които “може да ми подхождат на шарената покривка” и т.н.
От сладкарницата също имаме няколко тави, чинийки, бъркалки и др., с които можем да се разделим за каузата.

Сигурна съм, че и вие имате излишни кухненски пособия, които можете да подарите…

И същността на идеята – да организираме дарителско събитие с пункт за дарения Ванилницата, в която вие да носите каквото можете да отделите.
Ние ще се погрижим и ще занесем всичко в приюта.
Отделно – иска ни се да направим и “благотворителен” сладкиш, чиято цена да определяте вие. Например – парче торта с минимална цена 4лв и всеки лев над тези 4 лева да отива дарение за приюта. Ние също ще дарим пари, а при самото посещение можем да направим и разни сладкишчета за децата там.

Кажете сега…има ли желаещи да се включат
Горе-долу целта е да съберем 3-4 комплекта за хранене 30-40 чаши за чай/вода, 5-6 тави, още толкова тенджери, черпаци, бъркалки, отварачка за консерви.

Надявам се също, че можем да съберем около 500лв, с които ще напазаруваме от метро храна- стекове с консерви, пакетирани ориз, боб, леща и т.н….

Споделете статуса, ако ви харесва.
При интерес ще направим събитие. А ако не, ще действаме “на дребно” само с наши сили

ПС: дрехи могат и е добре да се даряват в пунктовете на БЧК. За информация само

След стотиците коментари на хора, желаещи да помогнат, решихме да се заемем с организацията на благотворително събитие, на което да събираме дарения под формата на посуда, хранителни продукти и пари.
Благодаря на всички включили се и изявили желание. Ще правим още :)