• ПРОДУКТИ:
 • 2 ч.ч. безглутеново брашно
 • 3 с.л. ленено брашно
 • 1/2 ч.ч. кафява захар
 • 1 и 1/2 ч.ч. настъргани моркови
 • 1/2 ч.ч. накисната киноа
 • 4 с.л. меласа
 • 1/4 ч.ч. пюре от круши или ябълки
 • 1/3 ч.ч. мазнина по избор
 • 1/4 ч.ч. вода
 • 1 ч.л. бакпулвер
 • щипка сол
 • щипка индийско орехче, кардамом, канела

Хораааа, това са първите мъфини, опечени в новата фурна, забъркани в новата кухня ☺ Още ми е малко странно- бъркам се къде са бъркалките, къде е брашното, захарта, мазнината…Най-лошото е, че на фурната още не съм й опознала характера, защото нали знаете- всяка фурна е личност със собствено мнение, стил и начин на печене. Или се разбирате от начало кой е шефа и кой настройва градусите, или всички печива са обречени на неуспех!

За моя радост, фурненцето се оказа послушно, загрява адски бързо и 200 градуса са си 200 градуса!
Послушно се оказа и брашното, дето имам. То е по-специално. Защото е безглутеново

Досега не бях правила нищо с безглутеново брашно, като изключим качамака, дето така обичам, а все забравям да правя. Не знаех как се държи безглутеновата смес при бъркане и печене. Не знаех дали се образуват шупли, чупливи ли са след печене. Обаче се оказа лесно, приятно и даже- аз лично няма да разпозная безглутенов мъфин от пшеничен такъв. Има няколко основни правила, които мога да споделя:

1. Безглутеновата (БГ) смес, за разлика от пшеничната, се бърка дълго време! Другата- възможно най-кратко.
2. БГ смес не се  надига толкова много при печене. Т.е. трябва да напълните чашките на 3/4.
3. Правило за ВСИЧКИ смеси- БГ или с глутен: напълнените чашки се слагат в нагорещена фурна и първите 15 минути не бива да се отваря и да се проверява…освен ако не сте забравили гумената си бъркалка вътре, ама надали…
4. Мъфините оставят в тавата за десет минути да поизстинат, след това се нареждат на скаричка за изстиване и чак тогава можете да обелите хартиените чашки, ако ползвате. Ако ли не- време е за мъфиноядене!!!

Безглутенови мъфини с моркови и киноа

Да спра да се обяснявам май, а?

И да започнем с начина на правене: 

Лененото брашно се накисва в 6 с.л. вода и се оставя за десетина минути, за да се образува слуз.
В голяма купа се смесват брашното, бакпулвера, захарта, подправките, солта.
Морковите се настъргват на едро ренде и се объркват добре с брашняната смес.

В друга купа се смесват водата, накиснатата киноа, мазнината, меласата и пюрето от круши. В купата с мокрите съставки се добавят сухите на етапи и добре се обърква сместа.
През това време фурната се загрява на 180º и тава за мъфини се подготвя.
Можете или да намжете чашките с мазнина, или да сложите хартиени чашки. Аз направих второто. И повече няма да го правя. Трудно се отлепя хартията после и смятам, че това е от липсата на яйца и малкото мазнина в сместа.

Безглутенови мъфини с моркови и киноа

Е добре де- след един ден хартията се отлепяше не толкова трудно, дори лесно, но кой да ти издържи 1-2 дена?!?!?!? като цялата къща миришеше на топлота, кардамом и канела…аз да не съм стоик бре? А и ги обичам топли пък.

Мъфините се пекат около 30-40 минути, като внимавайте да не прегорят. Казвам ви- зависи от фурната.
Тези специално им трябва повечко време, т.к. имат моркови.  Но си заслужават.
За да не включвате фурната само за едни мъфини, аз ви съветвам да си опечете фъстъци през това време и да си направите вкусното Фъстъчено масло. Защо после да не го намажете на мъфините?

Забележки:

Пюрето ми е домашно. Ако нямате такова, лесно можете да си направите: сварявате круши на пара и след това намачквате с малко вода, мед и канела. Може да замените крушите с ябълки
Меласата може да се замени с агаве, кленов сироп, мед или със захар и още вода.
Брашното, което използвах е на Doves Farm. Тази марка много я харесвам. Въпросното е смес от брашна от ориз, тапиока и картофи и с добавка на ксантова гума. Последната е естествен продукт и се използва за подобряване качеството на безглутенови смеси.
Мъфините може да се направят и с обикновено брашно.
Киноата може да се пропусне или да се замени с ядки по изобр.

 

 И още нещо по темата- снимките никак не са хубави, но то е от липсата на подходящо време за снимки- по цял ден съм в офиса, а днес сутринта беше така мрачно… А и се вижда от снимките, че останаха само 3 от 12-те мъфина и трябваше да снимам днес или никога!

Безглутенови мъфини с моркови и киноа