• ПРОДУКТИ:
  • 350г грухана пшеница
  • 200г овесени ядки
  • 4-5 с.л. мед
  • 100мл шарлан
  • 150г сусам
  • 150г слънчогледово семе
  • 50г тиквено семе
  • 150г стафиди, тъмни
  • 3-4 с.л. какао

Ашуре ми е много смешна дума. Не предизвиква в мен абсолютно никакво желание да го направя или ям.

Варено жито също не ми харесва. Пшеничен десерт, пшеница сварена…ми не ми звучат добре!

И затова  на Ашуре /което ми звучи много префърцунено и някак английско Ашуре= A! Sure!/ реших да му сложа едно напудрено “Модерно” и се получи смешното име “Модерното Ашуре”.
А какво му е модерното?…ами и аз не знам, може би котлонът е малко по-модерен и съвременен от печката на баба на село.
Е да- има различни продукти и определено не следвам класическата рецепта жито, орех, мед, стафиди, но пък моя вариант толкова ми харесва, че реших и за него да ви попиша днес!

Ашуре със семена, какао, стафиди и овесени ядки

Става лесно и бързо. Но се чака…преди да го поднесете в “модерни” купички му дайте поне едно денонощие. Тогава самата смес се втърдява и уплътнява, вкусовете са по-силни и стафидите се надуват…направо не може да се говори с тях, толкова надути стават тея стафиди! И още какво да ви споделя за него… на Тодор това е любимата закуска. Оставете кремове с кашу, хлебчета, сладкиши…като помрише, че му варя жито е щастлив като мечо Пух в пчеларски магазин!

И има защо! Оказва се, че и на мен много ми хареса нещото, наречено “Ашуре”.  Направете тази лесна и евтина рецепта у дома! Дори може ей сегичка да ви калкулирам за колко левчета ще ви излезе целия този кеф…я да видим: 5,85 лв!!! За една тенджерка с вкусен и полезен десерт за всички!

И още един плюс- варите, обърквате всичко и това е!☺ Понякога се радвам, че именно най-лесните и прости нещица са любими на оня моя гладния…!

Как се прави?

Пшеницата се накисва във вода за една нощ. Измива се и се сварява в студена вода /жито: вода= 1:2,5/. Ако сложите повече – няма проблем, след това може да коригирате плътността с овесени ядки и други сухи продукти. Не изхвърляйте водата- в нея има доста минерали, които са се отделили по време на варенето.

След като житцето е напълно сварено, оставте под капак за около час. След това го объркайте с мед, шарлан, стафиди, какао, сусам, слънчоглед.

Може да добавите канела, сушени ябълки орехи, бадеми, тахан, лимонов сок, сини сливи…

Препоръчвам  комбинациите:
1. какао, сини сливи и сусамово олио вместо шарлан.
2. сушени ябълки, канела, портокалов сок
3. тахан, кокосови стърготини, лимонов сок, парченца лимон
4.  а каква е вашата любима комбинация?

Ашуре със семена, какао, стафиди и овесени ядки

На пръв поглед сместа в тенджерката ще е доста рядка и несвързана. Това се “самооправя” след денонощие. Тогава ще можете дори да “режете” десерта с лъжичка.

Същата тази смес може да бъде поднесена и като големи бонбони, да бъде изстудена и да се залее с плодов сок, тахан.

Определно има как да експериментирате ☺ А това е най-важното!

Ашуре със семена, какао, стафиди и овесени ядки